Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μια από τις πιο κοινές οφθαλμολογικές παθήσεις και σχετίζεται με την ηλικία. Πρόκειται για θόλωση του φυσικού φακού του ματιού λόγω της εναπόθεσης πρωτεϊνών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μήνες ή πιο συχνά σε διάστημα χρόνων και αρχικά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Συνήθως επηρεάζεται μόνο ένα μικρό μέρος του φακού στα αρχικά στάδια. Όμως η θόλωση επεκτείνεται και στον υπόλοιπο φακό με την πάροδο του χρόνου. Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο ένα μάτι αρχικά. Συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια με μικρή χρονική διαφορά.

Πονάει ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης δεν είναι μια επώδυνη πάθηση και στα αρχικά του στάδια τα μάτια συνήθως εμφανίζονται κανονικά. Μόνο σε πολύ προχωρημένους καταρράκτες, η κόρη του ματιού μπορεί να γίνει γκρίζα ή λευκωπή λόγω του υπερώριμου καταρράκτη.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καταρράκτης;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

– Θολή ή θαμπή όραση, σαν να κοιτάζει κανείς μέσα από ένα λερωμένο τζάμι, επηρεάζοντας μέρος ή και ολόκληρο το οπτικό πεδίο.

– Η όραση δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.

– Επιδείνωση της όρασης σε χαμηλό φωτισμό.

– Αίσθηση φωτοστέφανου στο έντονο φως, από τον ήλιο ή τους προβολείς αυτοκινήτου όταν έρχεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

– Ξεθωριασμένα χρώματα που μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο ζωντανά.

– Νιώθετε ότι βλέπετε τα πράγματα πιο κιτρινωπά.

– Βλέπετε διπλά.

– Μυωπία που προκαλεί μια προσωρινή βελτίωση στην κοντινή όραση, ο ασθενής δηλαδή δεν χρειάζεται τα κοντινά του γυαλιά για να διαβάσει.

Από τι εξαρτάται το είδος των συμπτωμάτων στον καταρράκτη;

Η μορφή του καταρράκτη θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό το είδος των συμπτωμάτων που θα εμφανίσετε:

– Ένας πυρηνικός καταρράκτης οδηγεί συχνά σε βελτίωση της κοντινής όρασης λόγω της αύξησης της μυωπίας που αντισταθμίζει την πρεσβυωπία. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι η όραση του βελτιώνεται πράγματι ή ότι δεν χρειάζεται γυαλιά για να δει κοντά, αλλά καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, η όραση τελικά θα επιδεινωθεί.

– Ένας φλοιώδης καταρράκτης μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα μέχρι να επεκταθεί κεντρικά και να φτάσει στον οπτικό άξονα της κόρης. Από το σημείο αυτό και μετά, η όραση θα επιδεινωθεί ταχύτατα.

– Ένας υποκαψικός καταρράκτης μπορεί να προκαλεί ελάχιστα συμπτώματα μέχρι να γίνει αρκετά προχωρημένος, αν και μπορεί να υπάρξουν πρώιμες εκδηλώσεις με εμφάνιση ‘’φωτοστέφανου΄’ γύρω από τα έντονα φώτα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του καταρράκτη;

Ανεξάρτητα με τον τρόπο και το χρονικό διάστημα για την εκδήλωσή του, ο καταρράκτης δεν χειρουργείται απλά επειδή τον ανακάλυψε ο Οφθαλμίατρος στην εξέταση ρουτίνας των ματιών σας. Στην επέμβαση καταρράκτη θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι που αφορούν το ιστορικό, αλλά και το προφίλ του εκάστοτε ασθενή.

Μόνο με εξατομικευμένες λύσεις μπορεί να διασφαλιστεί το άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καμπάνια της Amgen για την LDL χοληστερόλη
Η Novartis στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 5% ετησίως έως το 2029
Sobi για το τρίτο τρίμηνο του 2024: Ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική δυναμική της γραμμής παραγωγής