Βιορομποτική καρδιά που συνδυάζει βιολογική καρδιά χοίρου με ρομποτική αντλία σιλικόνης παρέχει στους ερευνητές ένα εργαλείο για την κατανόηση και πιθανόν την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας.

Οι επιστήμονες κατασκευάζουν την καρδιά αντικαθιστώντας τον καρδιακό μυ στον αριστερό θάλαμο με ρομποτικό σύστημα αντλίας μαλακής σιλικόνης που τροφοδοτείται από τον αέρα.

Όταν φουσκώνει η αντλία, στρίβει και πιέζει την καρδιά προσομοιώνοντας τους φυσικούς παλμούς.
Χρησιμοποιώντας το βιονικό όργανο, οι ερευνητές δοκίμασαν χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση βαλβίδας με διαρροή- κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Ellen Roche, του MIT,  δήλωσε ότι ήταν ενδιαφέρον για τους χειρουργούς να δουν κάθε βήμα καθώς όταν χειρουργούν δεν μπορούν να οπτικοποιήσουν τη διαδικασία γιατί υπάρχει αίμα στην καρδιά.

Η βιορομποτική καρδιά παρέχει μια πιο οικονομική μέθοδο προσομοίωσης από τις τρέχουσες, με διάρκεια μηνών αντί ωρών.

Μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα εκπαίδευσης σε εγχειρήσεις, για γιατρούς και φοιτητές.

Οι ερευνητές εστίασαν στην παλινδρόμηση μιτροειδούς βαλβίδας.

Οι εγχειρήσεις για τη διόρθωση του προβλήματος είναι πολύπλοκες και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βιορομποτική καρδιά εξοπλισμένη με μιτροειδή βαλβίδα με βλάβη για να μελετήσουν τις 3 μεθόδους.

Οι καρδιοχειρουργοί διόρθωσαν τη βαλβίδα αγκυρώνοντάς την με τεχνητές χορδές, αντικαθιστώντας την με προσθετική και εμφυτεύοντας συσκευή για να βοηθηθεί να κλείσει.

Και οι τρεις διαδικασίες ήταν επιτυχείς αποκαθιστώντας την αρτηριακή πίεση, τη ροη αίματος και την καρδιακή λειτουργία.

Η βιορομποτική καρδιά, επίσης επέτρεψε στην ομάδα να συλλέξει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια εγχείρησης. Επειδή το τεχνητό αίμα είναι καθαρό, μπορούν άμεσα να δουν τι συμβαίνει όταν χειρουργούν.

Η ομάδα στοχεύει να βελτιώσει τη βιορομποτική καρδιά σχεδιάζοντας εκδοχές με ακόμα μακρύτερη διάρκεια ζωής.

Εξετάζει επίσης τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να αναδημιουργήσουν συνθετική καρδιά.

Πηγές:
Cell Press.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας