Έως και περισσότερο από δύο μήνες μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της long CoViD σε ατομα με γνωστική διαταραχή και άνοια.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη σε Έλληνες φιλοξενούμενους σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease Reports και υπογράφεται από τις: Αγγελική Τσάπανου, Παναγιώτα Ζώη, Φαίδρα Καλλίγερου, Πάτρα Μπλέκου και την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Παρασκευή Σακκά.
Το σύνολο των επιστημόνων προέρχονται από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ενώ η κ. Τσάπανου εργάζεται και στο Τμήμα Γνωστικής Νευροεπιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 72 άτομα, εκ των οποίων οι 39 είχαν άνοια. Οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί με CoViD και η διάρκεια παρακολούθησης των συμπτωμάτων τους διήρκεσε έναν χρόνο μετά το εξιτήριο.
Η επιστημονική ομάδα διένειμε ερωτηματολόγια σε λειτουργικά άτομα με γνωστική διαταραχή και άνοια ή στους φροντιστές τους (δεν συλλέχθηκαν στοιχεία για την υγεία των φροντιστών).
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (76,4%) ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 75 έτη, ενώ μεταξύ τους υπήρχαν και άτομα με συννοσηρότητες, όπως υπέρταση, κατάθλιψη και διαβήτης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα περισσότερα συμπτώματα long CoViD είχαν διάρκεια 3 έως 4 εβδομάδων. Η πλειονότητα των ασθενών ανέφεραν πως είχαν το σύνολο των συμπτωμάτων για τα οποία ερωτήθηκαν, με την κόπωση να είναι η κύρια διαταραχή.
Το 68,1% ανέφεραν συμπτώματα long CoViD για 3 έως 4 εβδομάδες, το 11,1% για δύο μήνες και το 20,8% για περισσότερο από δύο μήνες.
Η πλειονότητα των ασθενών (62,5%) να ανέφεραν την κόπωση ως κύρια διαταραχή και ακολούθησαν αναπνευστικά προβλήματα (61,1%) και ψυχολογική δυσφορία. Το 45,8% ανέφερε πως τα συμπτώματα τους επηρέασαν έντονα.
Ευάλωτα
Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, με τη long CoViD τα ήδη ευάλωτα και αρκετά ευαίσθητα άτομα καθίστανται ακόμη πιο ευαίσθητα και στη σωματική και ψυχολογική δυσφορία.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η long CoViD συνδέεται πιθανώς με περιστασιακή άνοια, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν παρόμοια πρόβλημα πριν από τη λοίμωξη από τον ιό, καθώς περιοχές του εγκεφάλου εγκεφάλου αλλάζουν μετά τη μόλυνση.
Μια διαφορετική μελέτη έδειξε πως άτομα που νοσούν από CoViD διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευρολογικές παθήσεις, προβλήματα μνήμης, εγκεφαλικά επεισόδια, νευροπάθεια, διαταραχές ψυχικής υγείας, ημικρανίες ή επιληπτικές κρίσεις το έτος μετά τη μόλυνση.
Σε άτομα με προϋπάρχουσα άνοια, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξέλιξη της άνοιας, πρόσθετες περαιτέρω βλάβες, επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων, αυξημένη κόπωση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού