Φαίνεται πως η στοματική αναπνοή δεν είναι καλή για την υγεία σε σύγκριση με τη ρινική, υπέδειξε νέα έρευνα.

Η αναπνοή από τη μύτη, αντί για το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και γενικά πιο χαλαρωμένο σώμα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Joseph Watso, του Florida State University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα εξελίσσει τις γνώσεις μας για το πώς η ρινική αναπνοή επηρεάζει κλινικά σχετικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες.

Ο τρόπος αναπνοής μπορεί να επηρεάσει την πίεση και τους παλμούς, δυο προγνωστικούς παράγοντες για καρδιοπάθεια λόγω της ‘’σύνδεσης’’ μεταξύ αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.

Η αναπνοή από τη μύτη έχει φανεί πως χαλαρώνει τους αεραγωγούς και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής, αλλά έως τώρα η επίδρασή της στην υγεία της καρδιάς δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Οι ερευνητές επέλεξαν 20 νέους ενήλικες που τους ζητήθηκε να αναπνέουν από το στόμα ή τη μύτη σε χαλάρωση ή όταν ασκούνταν σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές στη χαλάρωση είχαν χαμηλότερη μέση και διαστολική αρτηριακή πίεση έναντι της στοματικής αναπνοής.

Η ρινική αναπνοή, επίσης μετατόπισε το νευρικό σύστημα σε κατάσταση ‘’χαλάρωση και πέψη’’ αντί για ‘’πάλη-φυγή’’.

Όμως αυτό συνέβη μόνο κατά τη χαλάρωση. Στην άσκηση δεν φάνηκαν  διαφορές μεταξύ ρινικής και στοματικής αναπνοής.

 Οι ερευνητές ερμηνεύουν τα στοιχεία για να υποδείξουν ότι η ρινική αναπνοή σε σύγκριση με τη στοματική αναπνοή δίνει μέτριες αλλά πιθανόν κλινικά σχετικές βελτιώσεις στους προγνωστικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες στη χαλάρωση αλλά όχι κατά την άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Πηγές:
American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]