Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που κολυμπούν τακτικά σε κρύο νερό αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά και ψυχικά τους συμπτώματα, αναφέρει νέα έρευνα του UCL.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Post Reproductive Health, και πραγματοποιήθηκε σε 1.114 γυναίκες, 785 από τις οποίες ήταν στην εμμηνόπαυση για να εξετάσει την επίδραση του κρύου νερού στην υγεία και ευεξία τους.
Η μελέτη έδειξε ότι γυναίκες με εμμηνόπαυση εμφάνισαν σημαντική βελτίωση του άγχους, των διακυμάνσεων διάθεσης και της χαμηλής διάθεσης και των εξάψεων κολυμπώντας σε κρύο νερό.
Tα ευρήματα έδειξαν ότι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είχαν σημαντική βελτίωση στο άγχος, (46.9%) στις διακυμάνσεις διάθεσης (34.5%), στη χαμηλή διάθεση (31.1%) και στις εξάψεις (30.3%) ως αποτέλεσμα της κολύμβησης σε κρύο νερό.
Επίσης το 63.3% κολυμπούσε ειδικά για να απαλύνει τα συμπτώματα.
Ορισμένες δήλωσαν ότι έβρισκαν ότι το νερό άμεσα ανακούφιζε από το αγχος και περιέγραψαν τη δραστηριότητα ως ‘’θεραπευτική’’.
Το κρύο νερό έχει φανεί προηγουμένως ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες σε όσους κολυμπούν.
Η μελέτη στηρίζει τους ισχυρισμούς, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σωματικά συμπτώματα όπως εξάψεις και πόνους.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη συχνότητα, διάρκεια, θερμοκρασία και έκθεση που χρειάζονται για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Οι περισσότερες γυναίκες της έρευνας πιθανόν κολυμπούσαν καλοκαίρι και χειμώνα.
Οσες κολυμπούσαν μακρύτερο διάστημα είχαν πιο εμφανή επίδραση.
Οι ερευνητές επίσης θέλησαν να εξετάσουν αν το κολύμπι σε κρυο νερό θα βελτίωνε τα συμπτώματα περιόδου.
Από τις 711 που εμφάνισα συμπτώματα έμμηνης ρύσης σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι το κρυο νερό βελτίωσε το άγχος (46.7%), ποσοστό 37.7% δήλωσε ότι βοήθησε τις διακυμάνσεις διάθεσης και το 37.6% την ευερεθιστότητα
Παρά τα οφέλη, οι ερευνητές επίσης υπογραμμίζουν ότι το άθλημα συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους.
Η Harper εξήγησε ότι προσοχή χρειάζεται στο κολύμπι σε κρύο νερό, καθώς συμμετέχουσες μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο υποθερμίας, διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ή πνιγμού.
Πηγές:
Post Reproductive Health
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε