Πόσο καιρό χρειάζονται τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο για διάφορους λόγους να εξαλείψουν τον κορωνοϊό μετά από μια λοίμωξη με SARS-CoV-2; Ερευνητές από το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης διερεύνησαν αυτό το ερώτημα και κατέγραψαν μια εκπληκτικά διαφοροποιημένη εικόνα.

Ενώ στο σύνδρομο long CoViD, τα σύνθετα συμπτώματα επιμένουν μετά το ξεπέρασμα μιας οξείας λοίμωξης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κλινικές εικόνες, η χρόνια CoViD προκαλείται από το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των προσβεβλημένων ασθενών δεν μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά τον ιό. Η long CoViD προσβάλλει συνήθως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, με ανοσοκαταστολή που προκύπτει είτε από τη νόσο είτε από φαρμακευτική θεραπεία.

Ο δρ Yijia Li και οι συνεργάτες του από το Τμήμα Ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ εξέτασαν 56 ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και 184 άτομα που δεν είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της διαχρονικής μελέτης κοόρτης "POSITIVES" (Post-Vaccination Viral Characteristics Study).

Η ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών χωρίστηκε περαιτέρω σε δώδεκα ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή λόγω αιματολογικής-ογκολογικής νόσου ή μεταμόσχευσης (ομάδα S-HT), 13 ασθενείς με σοβαρή αυτοάνοση νόσο ή ανεπάρκεια Β-κυττάρων (ομάδα S-A) και 31 ασθενείς με μη σοβαρή ανοσοανεπάρκεια, για παράδειγμα λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (ομάδα NS). Οι ερευνητές δημοσίευσαν τώρα τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό "Science Translational Medicine"

Οι ασθενείς με λευχαιμία παλεύουν περισσότερο με τον ιό

Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι οι ασθενείς με ήπια (ομάδα NS) ή μέτρια ανοσοκαταστολή (ομάδα S-A) ήταν σε θέση να απομακρύνουν τον ιό αρκετά καλά. Σε ρινικά επιχρίσματα, το ιικό RNA δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμο σε αυτούς τους ασθενείς μετά από διάμεση διάρκεια δέκα ή δώδεκα ημερών. Στην πολύ μεγαλύτερη ομάδα ελέγχου, η διάμεση ανίχνευση RNA στο ρινικό επίχρισμα παρέμεινε αρνητική μετά από 13 ημέρες.

Αντίθετα, ο διάμεσος χρόνος μέχρι την εξάλειψη του ρινικού ιικού RNA σε ασθενείς με αιματολογική-ογκολογική νόσο ή που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών (ομάδα S-HT) ήταν 72 και 40 ημέρες αντίστοιχα.

Την 30ή ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης, το ιικό RNA ήταν ακόμη ανιχνεύσιμο στο 50, 15 και 6,5 % των συμμετεχόντων από τις ομάδες S-HT, S-A και NS, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 0 % στην ομάδα ελέγχου.

Πηγές:
Science Translational Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών