Άμεση πρέπει να είναι η διάγνωση και αντιμετώπιση λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (GAS) σε νεογνά, καθώς η θνητότητα φτάνει στο 14%. 

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε ανασκόπηση Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Medicine.

Τη δημοσίευση υπογράφουν οι: Ρ. Σώκου, Φ. Φιλιππάτος, Β. Δανιήλ, Ευ. Μπίκουλη, Αν. Τσαντές, D. Piovani, Στ. Μπονόβας, Ζ. Ηλιοδρομίτη, Θ. Μπούτσικου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής), Αρ. Τσαντές, Ν. Ιακωβίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής) και Αικ. Κωνσταντινίδη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής).

Όπως αναφέρουν, η σημασία της σοβαρότητας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (GAS) έχει αναγνωριστεί σε παιδιά και ενηλίκους. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκοπήσεις ή συγκεντρωτικές αξιολογήσεις της επίπτωσης και της έκβασης σε νεογνά, έναν πληθυσμό δυνητικά υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησαν μία συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, την κλινική εικόνα και την έκβαση της λοίμωξης από GAS στα νεογνά. Αξιολογήθηκε η υπάρχουσα βιβιογραφία και δεδομένα από 39 μελέτες και 194 νεογνά.

Τα κοινά χαρακτηριστικά της πρώιμης έναρξης της λοίμωξης περιελάμβαναν αναπνευστική δυσχέρεια, ταχεία επιδείνωση και υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Το εξάνθημα, τα συμπτώματα στο πεπτικό και ο πυρετός φάνηκαν να είναι τα πιο συχνά συμπτώματα στην όψιμη έναρξη της λοίμωξης.

Ένα ποσοστό θνητότητας περίπου 14% καταγράφηκε για τη νόσο iGAS στο σύνολο των νεογνών, σε όλες τις μελέτες.

Διαχείριση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαχείριση της σοβαρής επεμβατικής νόσου iGAS συνίσταται κυρίως σε ειδική αντιμικροβιακή θεραπεία, καθώς και υποστηρικτική φροντίδα με υγρά και συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, ελαχιστοποιώντας ή εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις των τοξινών.

Όπως αναφέρουν, αν και η λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο αποτελεί μια σπάνια οντότητα νεογνικών λοιμώξεων, η πιθανή σοβαρότητα της νόσου και η ταχεία επιδείνωση απαιτεί την ανάπτυξη μεθόδων γρήγορης ανάλυσης για την ανίχνευση του GAS που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση της ενδεικνυόμενης αντιβιοτικής θεραπείας.

Επιπλέον, δεδομένου του εξαιρετικού κινδύνου τόσο για την έγκυο όσο και για το νεογνό, είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί και να δημιουργηθούν εύκολα προσβάσιμες κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πρόληψη και τη διαχείριση της μητρικής, καθώς και της επακόλουθης νεογνικής σοβαρής νόσου iGAS.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα