Μια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην Ιαπωνία, με τους αξιωματούχους να αγωνίζονται να εντοπίσουν την αιτία. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή τηςστρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α - το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS) - θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας εξαιρετικά ιογενών και μολυσματικών στελεχών στην Ιαπωνία.

"Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις σοβαρές και αιφνίδιες μορφές στρεπτόκοκκου και δεν βρισκόμαστε στο στάδιο όπου μπορούμε να τους εξηγήσουμε", δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NIID, πέρυσι καταγράφηκαν 941 περιπτώσεις STSS. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με τις λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, εκτός από δύο. Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α προκαλεί περισσότερους θανάτους σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID. Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το 1/3 ή 21 πέθαναν, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α - μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, ενώ πολλοί άνθρωποι φέρουν αυτό το βακτήριο χωρίς να το γνωρίζουν αφού δεν έχουν νοσήσει από αυτό. Ωστόσο, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία και θάνατο, ιδίως σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων STSS είναι θανατηφόρες.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέεται με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποβάθμισε τον κίνδυνο για τον Covid-19 από την κατηγορία 2 - στην οποία περιλαμβάνονται η φυματίωση και ο Sars - στην κατηγορία 5, θέτοντάς το νομικά στο ίδιο επίπεδο με την εποχική γρίπη.

Ο Κεν Κικούτσι, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Εκτιμά ότι η επαναταξινόμηση του κινδύνου για τον Covid-19 ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο pyogenes. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής, πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως η τακτική απολύμανση των χεριών.

"Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2", δήλωσε.

"Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να μεταβάλλει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διεισδυτικών ασθενειών από στρεπτόκοκκο pyogenes και να τις θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο", τόνισε.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και σωματικής επαφής. Το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει ασθενείς μέσω πληγών στα χέρια και τα πόδια. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά οι ασθενείς με σοβαρή διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α είναι πιθανό να χρειαστούν συνδυασμό αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, μαζί με εντατική ιατρική φροντίδα.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν τις ίδιες βασικές προφυλάξεις υγιεινής κατά του στρεπτόκοκκου Α που έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές