Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο ανακάλυψαν με ποιο τρόπο τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο έρχονται σε επαφή με τα κύτταρα του όγκου του γλοιοβλαστώματος, τροφοδοτώντας έτσι την εξάπλωσή τους.

Η επιστημονική ομάδα τιμήθηκε από το πορτογαλικό Ίδρυμα BIAL με το εξαιρετικά δημοφιλές "βραβείο BIAL στη βιοϊατρική". Οι επιστήμονες έλαβαν το βραβείο από τον Πορτογάλο υπουργό Υγείας σε τελετή στη Λισαβόνα στις 20 Φεβρουαρίου.

Τα ευρήματα των επιστημόνων της Χαϊδελβέργης ρίχνουν φως στην αλληλεπίδραση μεταξύ των όγκων του εγκεφάλου και του νευρικού ιστού: τα υγιή νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου έρχονται σε επαφή με τα καρκινικά κύτταρα των γλοιοβλαστωμάτων και έτσι προωθούν την ανάπτυξη αυτών των ανίατων όγκων του εγκεφάλου.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Varun Venkataramani, Frank Winkler και Thomas Kuner, που διεξάγει έρευνα στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, έλαβε το βραβείο BIAL στη Βιοϊατρική στις 20 Φεβρουαρίου 2024 για αυτά τα πρωτοποριακά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Nature" το 2019.

Το βραβείο, συνοδευόμενο από 300.000 ευρώ, απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το πορτογαλικό ίδρυμα "BIAL" που επιβραβεύει μια επιστημονική ανακάλυψη στον τομέα της βιοϊατρικής εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής σημασίας.

Οι επιστήμονες της Χαϊδελβέργης παρέλαβαν το βραβείο από τον Πορτογάλο Υπουργό Υγείας, Manuel Pizarro.

Τα γλοιοβλαστώματα είναι εξαιρετικά επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου και προς το παρόν παραμένουν ανίατοι. Οι πάσχοντες πεθαίνουν συνήθως μέσα σε δύο χρόνια παρά την εντατική θεραπεία με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Frank Winkler, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στη Μονάδα Κλινικής Συνεργασίας Νευροογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης (UKHD) και του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ), ανακάλυψε έναν λόγο γι' αυτό το 2015: τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος συνδέονται μεταξύ τους με μακρές κυτταρικές προεκτάσεις και αναπτύσσονται στον υγιή εγκέφαλο σαν ένα μυκητιακό δίκτυο.

Αφενός, αυτό το δίκτυο δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά- αφετέρου, τα κύτταρα ανταλλάσσουν σημαντικές ουσίες μέσω αυτών των συνδέσεων και έτσι προστατεύονται από τις βλάβες που προκαλεί η θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια