Μόλις το 3% των κτιρίων δημόσιων συμφέροντος παρέχουν πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό έδειξε η αξιολόγηση κτιρίων που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος:

α) η επιλογή κτιρίων για την αξιολόγηση έγινε με βάση τη χρήση (κτίρια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας σε ποσοστό 40%, εκπαίδευσης σε ποσοστό 40%, συνάθροισης κοινού σε ποσοστό 10%, λοιπών χρήσεων σε ποσοστό 10%) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ιδιόκτητα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα),

β) τα μισά περίπου από τα κτίρια που ελέγχθηκαν διαθέτουν είσοδο προσβάσιμη σε άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ από τα κτίρια με ορόφους πάνω από το ισόγειο μόλις το 22% διαθέτει μεγάλο ανελκυστήρα (τουλάχιστον 7 ατόμων) που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα άτομα αυτά,

γ) μέχρι τον Νοέμβριο 2023 είχε ελεγχθεί το ¼ περίπου των κτιρίων και διαπιστώθηκε -βάσει των ελέγχων αυτών- ότι για το 62% περίπου απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις προσβασιμότητας, για το 34% σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ ποσοστό 3% θεωρείται ήδη προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία.  

Είναι θετικό, ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία επιχείρησε την απογραφή των κτιρίων που στεγάζουν Υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, αξιολογώντας το επίπεδο προσβασιμότητας που παρέχουν ως υποδομές και εντοπίζοντας τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωσή τους προϋπολογίζοντας και το κόστος υλοποίησής τους για τη διερεύνηση των σχετικών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων. Από την άλλη, όμως, τα ευρήματα αυτής της αξιολόγησης αποτυπώνουν τα σοβαρά κενά που έχουν στις υποδομές τους καθιστώντας τα εχθρικά απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το παρόν έργο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο  Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και κομβικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Στον σχεδιασμό του έργου αυτού η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετείχε από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), συνεισφέροντας με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα σε θέματα προσβασιμότητας.

Ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της προσβασιμότητας των κτιρίων και της αρχικής προ-εκτίμησης του κόστους παρεμβάσεων, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τη  σύγκλιση κοινής συνάντησης των τριών φορέων ΥΠΕΝ, ΤΕΕ και Ε.Σ.Α.μεΑ. με αντικείμενο τον σχεδιασμό της περαιτέρω πορείας υλοποίησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων προσβασιμότητας (τρόπος δημοπράτησης, απαιτούμενες ενέργειες, χρηματοδότηση, προτεραιοποίηση υλοποίησης παρεμβάσεων, υλοποίηση παρεμβάσεων σε μισθωμένα ακίνητα κ.λπ.).

Άποψη της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων πρέπει να γίνει με προτεραιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και των κτιρίων με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης -και δη αυτών που χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις- και των κτιρίων που δέχονται συχνές επισκέψεις ατόμων με αναπηρία, αφού εξεταστεί: α) η δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών με νομοθετική παρέμβαση, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που απαιτείται η υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων, β) η δυνατότητα υλοποίησης με μέριμνα των φορέων/Υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα κτίρια και γ) η υλοποίηση με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τους προϋπολογισμούς των ίδιων των φορέων (π.χ. Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων κ.λπ.), τα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών (όπως «Αντώνης Τρίτσης», «Φιλόδημος ΙΙ» κ.λπ.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]