Η εμμηνόπαυση ως ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να λυθεί με ορμονοθεραπεία - αυτή η πολύ συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι αρνητική, απλοϊκή και δεν βασίζεται σε γεγονότα, επικρίνουν οι συγγραφείς σε διάφορα άρθρα στο τρέχον τεύχος του "Lancet".

Ζητούν μια νέα προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση και υποστηρίζει τις γυναίκες στην τρίτη ηλικία, προκειμένου να αρθεί η υπερβολική ιατρική προσέγγιση. (υπερια-ατρικοποίηση).

"Αν θεωρήσουμε την εμμηνόπαυση ως μέρος της υγιούς γήρανσης, μπορούμε να ενδυναμώσουμε καλύτερα τις γυναίκες να περιηγηθούν σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και να μειώσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες όσων δεν την έχουν βιώσει ακόμη", δήλωσε μία από τις συγγραφείς της σειράς Lancet, η Martha Hickey από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το "Royal Women's Hospital."

Οι συγγραφείς, οι οποίοι προέρχονται από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο και επωφελούνται από την ορμονοθεραπεία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και περιλαμβάνει επίσης ουδέτερες εμπειρίες καθώς και θετικές πτυχές, όπως το τέλος της εμμήνου ρύσεως και τον πόνο της, πρόσθεσε η Lydia Brown από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Από γερμανικής πλευράς, πάντως, δεν μπορεί να γίνει λόγος για "υπερβολική θεραπεία", δήλωσε ο Christian J. Thaler, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (DGGG).

Η Γερμανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (DMG) είναι της άποψης ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για "υπερ-ιατρικοποίηση" στη Γερμανία: "Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Techniker Krankenkasse, περίπου το 6 έως 7% των γυναικών στην εμμηνόπαυση λάμβαναν ορμόνες το 2022, ενώ προς το παρόν υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μια ελαφρά ανοδική τάση", εξήγησε η Katrin Schaudig, γυναικολόγος από το Αμβούργο και πρόεδρος της DMG. "Αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το ένα τρίτο των γυναικών υποφέρει σημαντικά, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης".

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αρχίζει συνήθως στην ηλικία των 47 ετών με την έναρξη των εμμηνορροϊκών αλλαγών και τελειώνει με την τελευταία έμμηνο ρύση.

Η περιεμμηνόπαυση περιλαμβάνει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τους 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση (πρώιμο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο). Περίπου το 10% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν την εμμηνόπαυση πρόωρα (νεότερες των 40 ετών, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, POI) ή πολύ νωρίς (μεταξύ 40 και 44 ετών). Η διάγνωση συχνά καθυστερεί.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που εισέρχονται πρόωρα ή πολύ νωρίς στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με την DMG, οι πολλές πτυχές της εμμηνόπαυσης εξακολουθούν να υποτιμώνται στη Γερμανία.

Η Schaudig συμβουλεύει μια μέση λύση μεταξύ "όσο το δυνατόν καθόλου ορμόνες " και "για όλες τις γυναίκες ορμόνες".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Schaudig, σε όποια υποφέρει πολύ και έχει σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Οι μελέτες δείχνουν οφέλη από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης - αλλά όχι για όλα τα συμπτώματα.

Μελέτες σχετικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δείχνουν ότι έως και το 80% των γυναικών εμφανίζουν εξάψεις ή/και νυχτερινές εφιδρώσεις. Περισσότερες από το ένα τρίτο (38%) περιγράφουν αυτά τα συμπτώματα ως μέτρια έως σοβαρά μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Πηγές:
Lancet - Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε