Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η λήψη μετφορμίνης στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού της εγκύου.
Ερευνητές του DIfE στη Γερμανία, εξέτασαν την επίδραση της μετφορμίνης, αντιδιαβητικού φαρμάκου που συνταγογραφείται σε εγκύους με διαβήτη κύησης.
Η μετφορμίνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, πιθανόν επηρεάζοντας το έμβρυο.
Αν και το φάρμακο είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στους ενηλίκους, οι επιπτώσεις του στο πέρασμά του στον πλακούντα σχετικά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.
Η έρευνα εξέτασε αν τα οφέλη της μετφορμίνης εκτείνονται και στο παιδί της εγκύου και αν προκαλεί μακροπρόθεσμες φυσιολογικές αλλαγές, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των νευρωνικών κυκλωμάτων του υποθαλάμου.
Με ποντικούς που ήταν πολύ παχύσαρκοι πριν την κύηση και με υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές προσομοίωσαν τον διαβήτη κύησης.
Χορήγησαν ινσουλίνη, μετφορμίνη ή placebo σε εγκύους ποντικούς, στο αντίστοιχο σε γυναίκα τρίτο τρίμηνο, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Αυτή η φάση της μελέτης ήταν σημαντική για την εξέταση της επίδρασης της μετφορμίνης στην πρώιμης μεταγεννητικής περιόδου ανάπτυξη.
Tα ευρήματα έδειξαν ότι ενώ η μετφορμίνη είχε θετική επίδραση σε εγκύους ποντικούς δεν ωφέλησε το παιδί τους με τον ίδιο τρόπο.
Η Dr. Rachel Lippert, δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της αντιδιαβητικής αγωγής στην αρχή της μεταγεννητικής περιόδου, εντοπίστηκαν αλλαγές στην αύξηση βάρους και στην κατάσταση ορμονών του παιδιού που εξαρτιόνταν από τη μεταβολική κατάσταση της μητέρας.
Η έρευνα επίσης έδειξε αλλαγές ανάλογα με το φύλο στις οδούς σηματοδότησης του υποθάλαμου ποντικών, που συνδέονται με τη ρύθμιση της ενέργειας, οι οποίες επηρεάστηκαν από την έκθεση στη μετφορμίνη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Metabolism.
Πηγές:
Molecular Metabolism.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε