Nέα έρευνα ανακάλυψε υψηλότερα επίπεδα νευροεκφύλισης σε ποντικούς που κατανάλωναν επαναχρησιμοποιημένο έλαιο μαγειρικής από βαθύ τηγάνισμα και του παιδιού τους σε σύγκριση με ποντικούς με φυσιολογική διατροφή.

Το βαθύ τηγάνισμα που αφορά την πλήρη βύθιση της τροφής σε καυτό λάδι είναι συνήθης μέθοδος μαγειρικής παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι η αυξημένη νευροεκφύλιση συνδέεται με την επίδραση του ελαίου στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ  ήπατος, εντέρου και εγκεφάλου.

Αυτός ο άξονας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση φυσιολογικών λειτουργιών και η απορρύθμισή του έχει συνδεθεί με νευρολογικές διαταραχές.

Η Kathiresan Shanmugam, του Central University of Tamil Nadu, δήλωσε οτι το βαθύ τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με αρκετές μεταβολικές διαταραχές και ότι από όσο γνωρίζει, η ομάδα είναι η πρώτη που αναφέρει ότι η μακροχρόνια χρήση του αυξάνει τη νευροεκφύλιση στους απογόνους πρώτης γενεάς.

Η Sugasini Dhavamani, του University of Illinois, παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της American Society for Biochemistry and Molecular Biology.

Η βαθιά τηγανισμένη τροφή δεν προσθέτει μόνο θερμίδες. Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου λαδιού για τηγάνισμα απομακρύνει πολλά από τα φυσικά αντιοξειδωτικά του και τα οφέλη στην υγεία.

Το ξαναζεσταμένο λάδι, επίσης περιέχει βλαβερές ουσίες, όπως ακρυλαμίδη τρανς λιπαρά και υπεροξείδια.

Οι ερευνητές χώρισαν σε 5 ομάδες θηλυκά ποντίκια. Το καθένα έλαβε είτε μόνο φαγητό είτε φαγητό με 0,1 ml ημερησίως μη ζεσταμένο σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή ξαναζεσταμένα τα ανωτέρω για 30 ημέρες. Τα ξαναζεσταμένα έλαια προσομοίωναν το επαναχρησιμοποιημένο έλαιο τηγανίσματος.

Σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, οι ποντικοί που κατανάλωσαν ξαναζεσταμένο σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο είχαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ.

Αυτοί οι ποντικοί επίσης είχαν σημαντική βλάβη στο παχύ έντερο.

Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός λιπιδίων άλλαξε σημαντικά και η μεταφορά των σημαντικών για τον εγκέφαλο  ωμέγα 3 λιπαρών οξέων–DHA- μειώθηκε.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε νευροεκφύλιση, που έχει φανεί στους ιστούς εγκεφάλων ποντικών που κατανάλωσαν το ξαναζεσταμένο έλαιο καθώς και του παιδιού τους.

Επιπλέον έρευνες στην οποία MSG χρησιμοποιήθηκε για την πρόκληση νευροτοξικότητας στο παιδί έδειξαν ότι αν αυτό κατανάλωνε το ξαναζεσταμένο λάδι ήταν πιο πιθανό να έχει νευρολογική βλάβη έναντι της ομάδας ελέγχου ή αυτών που έλαβαν μη ζεσταμένο λάδι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού