Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχτηκε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο Covid, με την επωνυμία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
Το Covishield αναπτύχθηκε από τη Βρετανο-Σουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρήχθη από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.
Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό.
Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι.
Με ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούνται αποζημιώσεις 100 εκατομμυρίων λιρών για περίπου 50 ασθενείς.
Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αφού εμφάνισε θρόμβο αίματος, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.
Ενώ η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί "σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS" ή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια. μετράνε στους ανθρώπους.
"Είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός", ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο.
"Επιπλέον, το TTS μπορεί επίσης να εμφανιστεί απουσία του εμβολίου ΑΖ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι θέμα πραγματογνωμοσύνης", πρόσθεσε.
Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι "δεν θα αποδεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο".
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.
Πηγές:
Independent
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού