Υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης της εγκύου στο τρίτο τρίμηνο κύησης μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν  το σκορ IQ σε αγόρια 7 ετών, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο 26th European Congress of Endocrinology.

Επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα δεν συνδέονται με το σκορ IQ.σε κορίτσια αλλά υψηλότερα επίπεδα στα ούρα, βελτίωναν το σκορ τους.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του ρόλου της κορτιζόλης στην ανάπτυξη του εμβρύου σε αγόρια και κορίτσια ανεξάρτητα.

Η προγεννητική έκθεση στην ορμόνη χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου και εκτιμάται ότι επηρεάζει τη νοητική λειτουργία των παιδιών αργότερα.

Στην εγκυμοσύνη, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται και οι έγκυες που κυοφορούν κορίτσια, γενικά εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόλη έναντι εγκύων σε αγόρια.

Όμως στον πλακούντα το ένζυμο 11β-HSD2 ρυθμίζει την ποσότητα κορτιζόλης που φθάνει στο έμβρυο μετατρέποντας την κορτιζόλη σε κορτιζόνη.

Ερευνητές του Odense University Hospital στη Δανία, έδειξαν προηγουμένως ότι παιδιά μεταξύ 1-3 ετών έχουν πιο εξελιγμένη ομιλία και εξέλιξη στη γλώσσα όταν οι μητέρες τους έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο τρίτο τρίμηνο κύησης.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε 943 εγκύους το τρίτο τρίμηνο κύησης και τα IQ tests των 943 παιδιών τους 7  ετών.

Ανακάλυψαν ότι έγκυες σε αγόρια είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόνης στο αίμα έναντι όσων κυοφορούσαν κορίτσια.

Επιπλέον, αγόρια που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στη μήτρα είχαν χαμηλότερο σκορ σε IQ tests στην ηλικία των 7.

Κορίτσια ίδιας ηλικίας είχαν καλύτερα σκορ σε IQ tests όταν οι μητέρες τους είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόνης στα ούρα.

Η Dr Fenger Dreyer δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο προστατευμένα από τη δραστηριότητα του11β-HSD2 στον πλακούντα,  ενώ τα αγόρια μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ευάλωτα στην έκθεση της κορτιζόλης της μητέρας πριν γεννηθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε