Τη δυνατότητα πρόληψης ενός πολύ πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες που πραγματοποιούν μέτρηση του τραχήλου της μήτρας στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου στις 20 – 24 εβδομάδες της κύησης που πραγματοποιείται, στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, στην Κλινική ΛΗΤΩ, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.
Ο έλεγχος του τραχήλου στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία στις περιπτώσεις που αυτή κρίνεται απαραίτητη, οδηγεί σε μείωση κατά τρεις φορές των ποσοστών πολύ πρόωρου τοκετού πριν τις 32 εβδομάδες κύησης (από 0,9% σε 0,3%). Η μείωση του ποσοστού της σοβαρής προωρότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα έχουν συνήθως μακροχρόνια νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και πιθανόν να εμφανίσουν πολλά άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Αυτό άλλωστε είναι το συμπέρασμα μεγάλης αναδρομικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Στο πλαίσιο της μελέτης, συγκρίθηκαν 3.100 έγκυες που έκαναν μέτρηση του μήκους τραχήλου στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου με άλλες 3.100 έγκυες που δεν έκαναν μέτρηση. Στη μελέτη συμμετείχαν δύο Ιδιωτικές Μονάδες Ιατρικής του Εμβρύου υπό τη Διεύθυνση των Dr Αθηνάς Σούκα και Dr Μακάριου Ελευθεριάδη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Gynecology and Obstetrics - https://shorturl.at/fijyC - και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Fetal Medicine Foundation από τη Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Dr Αθηνά Σούκα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ, η οποία τόνισε ότι «Η μείωση των ποσοστών της πολύ σοβαρής προωρότητας είναι εφικτή με την εφαρμογή του προγράμματος μέτρησης του μήκους τραχήλου σε όλες τις έγκυες».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του ΛΗΤΩ, ο κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν περίτρανα την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που, από πολλών ετών, εφαρμόζεται στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ και είμαστε πολύ υπερήφανοι που προσφέρουμε τη βέλτιστη δυνατότητα πρόληψης των πολύ πρόωρων τοκετών».
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου, το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου περιλαμβάνει μία σειρά μετρήσεων για τον έλεγχο της ανάπτυξης και τον υπολογισμό του βάρους του εμβρύου, τον έλεγχο του πλακούντα, την εκτίμηση του αμνιακού υγρού και τον αναλυτικό έλεγχο των οργάνων του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες. Με το αναλυτικό αυτό υπερηχογράφημα μπορούν να βρεθούν περίπου 70% των σοβαρών συγγενών ανωμαλιών αλλά και να προληφθεί ο προωρος τοκετός.
Σχετικά με την Κλινική ΛΗΤΩ
Το ΛΗΤΩ, «Με βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον», παραμένει πιστό στο όραμα των ιδρυτών του και προσβλέπει να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες υγείας, μέσα από την πλήρη ανανέωση των υπηρεσιών του που εκτείνονται από τη Μαιευτική – Γυναικολογία έως τα πλέον σύγχρονα τμήματα Χειρουργικής Μαστού, Γενικής Χειρουργικής, Ουρολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας, Λειτουργικής Ρινοπλαστικής και Πλαστικής Χειρουργικής. Το ΛΗΤΩ είναι μέλος του Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 14 γονίδια που συνδέονται με τον νευρωτισμό
Δυνατότητα παραμονής στο ΕΣΥ σε γιατρούς που συμπληρώνουν φέτος τα 67 έτη [νομοσχέδιο]
Φάρμακα για καρδιαγγειακές νόσους είναι πιθανό να προστατεύουν και από την άνοια [μελέτη]