Η συναισθηματική αποξένωση στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια συνδέεται με τη χαμηλή συναισθηματική σύνδεσή τους, την ενισχυμένη συγχώνευση του ζευγαριού, την αδιαφορία του ενός προς τον άλλον. Τα ζευγάρια που υφίστανται συναισθηματική αποξένωση βιώνουν αίσθημα εγκατάλειψης, αίσθημα απομάκρυνσης, και συναισθήματα απογοήτευσης, αρνητισμού και απόρριψης από το σημαντικό άλλο. (Mikolajczak et al., 2018).
Είναι συχνό φαινόμενο επίσης να μην απολαμβάνουν το χρόνο που περνάνε μαζί ή ακόμα και να αποφεύγουν δραστηριότητες μαζί και να βιώνουν ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης καθώς και μια αίσθηση ότι τα προβλήματά τους είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν και την οικογενειακή ζωή του ζευγαριού, το πώς είναι με τα παιδιά τους, πόση υπομονή έχουν μαζί τους καθώς και πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η συναισθηματική αποξένωση, επίσης επηρεάζει την κοινωνικότητά τους και τις σχέσεις τους με τον κοινωνικό τους περίγυρο και μπορεί να τους οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμό.
Η σεξουαλική υγεία στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει θετικά τη σεξουαλική ικανοποίηση στο γάμο και προλαμβάνει τη συναισθηματική αποξένωση. (Pines, 2013). Σήμερα το 50% των ζευγαριών βιώνει συναισθηματικής αποξένωση στη διάρκεια του έγγαμου βίου. (Alsawalqa et al., 2019).
Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μια από τις πιο ζωτικές πλευρές της ζωής των ανθρώπων και επηρεάζεται σημαντικά από τα ατομικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις την οικογένεια, τις κοινωνικοπολιτιστικές συνθήκες, το περιβάλλον, το σεξουαλικό ιστορικό του ζευγαριού, θέματα υγείας σωματικής και ψυχικής καθώς και από ορμονολογικούς παράγοντες.(Iasenza, 2020).
Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι πολύ σημαντική στο να κρατηθεί το ζευγάρι μαζί και η προσαρμογή του ζευγαριού στις άπειρες προκλήσεις που έρχονται στο διάβα της ζωής κρατώντας και αυτό το κομμάτι ενεργό, είναι μια όχι τόσο εύκολη διαδικασία. Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, ο πρωταρχικός λόγος που η συναισθηματική αποξένωση επέρχεται είναι η έλλειψη ικανοποίησης στη σεξουαλική ζωή (Assali et al., 2015).
Η ενεργή σεξουαλική ζωή, που αναζωπυρώνει και τα ερωτικά συναισθήματα κάνουν την κοινή ζωή του ζευγαριού πιο απολαυστική, πιο λειτουργική. Η διατήρηση της αίσθησης της ζωντάνιας στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι μια συνθήκη η οποία δεν είναι εύκολη και τα ζευγάρια καλό είναι να προσπαθούν να τη φροντίζουν όσο περισσότερο μπορούν και επιτρέπουν οι συνθήκες της ζωής τους.
Είναι σημαντικό το ίδιο το ζευγάρι να μοιράζεται μεταξύ του αυτή την εμπειρία, ότι δηλαδή έχουν σεξουαλική ζωή άσχετα με τη συχνότητα ή τη διάρκεια ή αν υπάρχει διείσδυση ή όχι. Το κάθε ζευγάρι έχει άλλους ρυθμούς, άλλες απαιτήσεις στη καθημερινότητά τους και η επιθυμία μπορεί να έχει αυξομειώσεις. Υπάρχουν ζευγάρια που μπορεί να έχουν αραιές επαφές μέσα στο χρόνο αλλά η ένταση και η επαφή να είναι τόσο δυνατές που να μη χρειάζονται κάτι περισσότερο.
Η διείσδυση κατέχει την πρωτοκαθεδρία στη σεξουαλική ζωή των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, η άρρηκτη σύνδεση της σεξουαλικής πράξης και πρακτικής με την αναπαραγωγή ήταν για πολλούς αιώνες πάγια συνθήκη, που συνετέλεσε βέβαια στην κατάλυση της ιερότητας και της μυστηριακής διάστασης της ερωτικής επαφής. Στις ανατολικές χώρες οι άνθρωποι έχουν ως μέρος της κουλτούρας τους ταντρικές ή ταοικές πρακτικές που δε συμπεριλαμβάνουν το κομμάτι της διείσδυσης και παρόλα αυτά οι σύντροφοι μπορεί να βιώσουν ισχυρά συναιθήματα απόλαυσης και σύνδεσης. Δεδομένων των γρήγορων συνθηκών ζωής, της κούρασης, του άγχους της καθημερινότητας, των απαιτήσεων στη δουλειά, στην οικογένεια η δημιουργία ενός χώρου σεξουαλικών επαφών με προκαταρκτικά χωρίς απαραίτητα διείσδυση ίσως να ιδωθεί ως τρόπος σύνδεσης και χαλάρωσης του ζευγαριού- γιατί όχι και ανανέωσης της σεξουαλικής ζωής.
Η σωματική επαφή, επίσης είναι πολύ σημαντική στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού: αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά, σταθερή βλεμματική επαφή, ανταλλαγή κομπλιμέντων ή θετικής ανατροφοδότησης και ενίσχυσης του ενός στον άλλον είναι βασικά για τη σωματική επικοινωνία του ζευγαριού.
Επίσης είναι σημαντικό να αντιληφθούν τα ζευγάρια ότι η ερωτική επαφή, το σεξ απαιτεί πρώτα τη μονάδα και την ατομικότητα του καθενός, για να μπορέσει να γίνει η σύνδεση και να επιτευχθεί η συνεύρεση στη σεξουαλική ζωή τους. Αν ο ένας από τους δυο σκέφτεται πολύ τον άλλον από πριν ή στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, και τον τοποθετεί ως προτεραιότητα, ή ντρέπεται να εκφραστεί χάνει το τι θέλει ο ίδιος, το πώς διεγείρεται, πώς έχει οργασμό, τι εναλλαγές χρειάζεται στην πράξη, και τότε η ερωτική πράξη παίρνει τη μορφή της υποχρέωσης, της διεκπεραίωσης και του καταναγκασμού. Η επικέντρωση στο τι θέλει ο καθένας σεξουαλικά και η έκφρασή του, είναι πρωταρχικό στοιχείο για μια ενεργή σεξουαλική ζωή.
Τα ζευγάρια παρόλα αυτά χρειάζεται να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια στο να ανανεώνουν το σεξ και να το κρατάνε ενεργό από καιρό εις καιρόν. Με αυτό τον τρόπο και το σεξ μπορεί να κρατηθεί ζωντανό και η σχέση.
Πηγές :
“The effectiveness of narrative therapy on sexual function and couple
burnout “ Kolsoom Fallah, Maryam Ghodsi
“Addressing sex in narrative therapy, τalking with heterosexual
couples about sex, bodies,and relationships” Gael Gershoni, Saviona Cramer & Tali Gogol-Ostrowsky.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα