Η υπέρταση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με σχεδόν τους μισούς ανθρώπους με την πάθηση να μην το γνωρίζουν, δήλωσε πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση;

Μερικοί συνήθεις παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης είναι η γήρανση, η ύπαρξη μελών της οικογένειας με υπέρταση-κληρονομικότητα και το υπερβολικό βάρος.

Μπορεί επίσης να επηρεαστεί από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση πολύ αλατιού ή η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ο Ricardo Ladeiras Lopes, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Πόρτο, είπε ότι το άγχος είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση.

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η νεφρική νόσος, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Τη στιγμή που τέσσερα στα πέντε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, λέει ο ΠΟΥ.

Πόσοι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν υπέρταση;

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο αριθμός των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση ποικίλλει μεταξύ των κρατών της ΕΕ, και κυμαίνεται από το 37 τοις εκατό των ανθρώπων στην Κροατία έως το 12 τοις εκατό των ανθρώπων στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κροατία σημείωσε επίσης μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων με υπέρταση μεταξύ 2014 και 2019.

«Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους ακριβείς λόγους για την αύξηση των αναφερόμενων δεδομένων υπέρτασης για την Κροατία μεταξύ 2014 και 2019, η υπέρταση είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας στην Κροατία», δήλωσε η Ana Ivičević Uhernik από το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφερόμενη στην αύξηση της  υψηλής αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Υγεία.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Ivičević Uhernik που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπίστωσε ότι υπήρχε υψηλός επιπολασμός υπέρτασης στην Κροατία και «σημαντικό, αν και μικρότερο από το αναμενόμενο, ποσοστό μη διαγνωσμένης υπέρτασης».

«Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της Κροατίας και της αύξησης του επιπολασμού της παχυσαρκίας, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση του επιπολασμού της υπέρτασης στο μέλλον», είπε στο Euronews Health.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Blood Pressure UK, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση στην Αγγλία, σύμφωνα με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να την αντιμετωπίσουν ή να την αποτρέψουν;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να μην καπνίζετε, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, η μη προσθήκη επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα και η υγιεινή διατροφή με φρέσκα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, υγιεινά λιπαρά και ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να ασκούνται και να διατηρούν  υγιές βάρος, λένε οι ειδικοί.

«Η διαχείριση του άγχους στην καθημερινή μας πολυάσχολη ζωή είναι πραγματικά σημαντική, όπως και η τακτική παρακολούθηση», πρόσθεσε ο Ladeiras Lopes. 

 

Πηγές:
https://www.euronews.com/health/2024/05/17/europes-silent-killer-which-country-has-the-highest-blood-pressure-and-how-can-we-prevent-

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024