Ο αθλητισμός, καθώς φαίνεται, δεν βελτιώνει τη μνήμη των ατόμων με γενετική προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε μια νέα μελέτη, τα άτομα χωρίς αυτή τη γενετική μετάλλαξη παρουσίασαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση της περιοχής του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη μετά από μια αθλητική δραστηριότητα. Αυτό δεν ίσχυε όμως για τα άτομα με τη γενετική μετάλλαξη.

Οι νευρώνες του ιππόκαμπου τους ήταν υπερδραστήριοι ακόμη και χωρίς άθληση, όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cerebral Cortex", οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μαζί με μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, έδειξαν μια σειρά εικόνων σε 50 άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Στη συνέχεια έβαλαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη να κάνουν ποδήλατο για 30 λεπτά ή να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Τέλος, τους ζήτησαν να αναπαράγουν τη σειρά με την οποία τους είχαν δείξει τις εικόνες.

Τα μισά από τα άτομα ήταν φορείς μιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιο που ονομάζεται APOE.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά τρεις έως δώδεκα φορές και καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου κατά σχεδόν 15 χρόνια κατά μέσο όρο.

Περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα άτομα με τη μετάλλαξη του γονιδίου είχαν χειρότερες επιδόσεις στο τεστ μνήμης σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη. Αυτό συνέβη τόσο μετά από μια αθλητική δραστηριότητα όσο και μετά από μια περίοδο ξεκούρασης.

Ωστόσο, ενώ ο ιππόκαμπος των ατόμων χωρίς τη γονιδιακή μετάλλαξη ήταν σημαντικά πιο ενεργός μετά από άθληση απ' ό,τι μετά από μια φάση ανάπαυσης, οι νευρώνες του ιππόκαμπου των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο Αλτσχάιμερ ήταν υπερενεργοί και στις δύο καταστάσεις της δοκιμασίας, όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη.

"Η παρατήρηση αυτή υποδεικνύει την παρουσία φυσιολογικών μηχανισμών προσαρμογής ή αντιστάθμισης", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Sophie Schwartz σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Στους εγκεφάλους των ατόμων με τη μετάλλαξη, ο ιππόκαμπος μπορεί να πρέπει να κινητοποιηθεί περισσότερο προκειμένου να επιτευχθεί η ίδια απόδοση μνήμης.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση γενικότερα τη θετική επίδραση του αθλητισμού. Η σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ευεργετική για τη νευρωνική και γνωστική υγεία των ατόμων με και χωρίς κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ