Κατά την δοκιμασία των σχολικών και πανελληνίων εξετάσεων αξιολόγησης είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία. Η σωστή λειτουργία της πέψης και ο βέλτιστος συνδυασμός βιταμινών υδατανθράκων πρωτεϊνών λιπών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητα για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία. Η βελτιστοποίηση ωστόσο της απόδοσης του εγκεφάλου συχνά δυσχεραίνεται λόγω   εμφάνισης δυσάρεστων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Κατά την διάρκεια του stress προκαλείται αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής, έκλυση ταχυκαρδίας.  Επιπροσθέτως, διαταράσσονται τα επίπεδα σεροτονίνης και  ενδορφινών.  Βιολογικά αντανακλαστικά, που ρυθμίζουν την λειτουργία των σπλάγχνων λειτουργούν κάτω από το επίπεδο της συνείδησης, επηρεάζονται από ψυχολογικούς παράγοντες. Το σύνολο αυτών των σωματικών προσαρμογών είναι υπεύθυνο για τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, αυπνία, διαταραχές ύπνου, δυσπεψία, που ενίοτε οδηγούν σε απόγνωση τους υποψήφιους.

Πώς θα αυξήσετε την απόδοση και μα ελαχιστοποιήσετε  την πιθανότητα εμφάνισης συνήθων ιατρικών προβλημάτων:

  1. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο.  Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την ανωτερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής συγκρινόμενης με άλλα διατροφικά πρότυπα όσον αφορά την διατήρηση και την ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης. Εφόσον δεν έχετε παθήσεις που να καθιστούν απαγορευτική τη συστηματική τους κατανάλωση, εμπλουτίστε το μεσογειακό διατροφικό σας πρόγραμμα με  τρόφιμα που τονώνουν περαιτέρω την εγκεφαλική απόδοση, όπως είναι τα αυγά, τα ψάρια, το γιαούρτι, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
  2. Αποφύγετε την εύκολη λύση του fast food. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά σας συστήματα.
  3. Συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα.  Μεριμνάτε για την επαρκή λήψη νερού. Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Μασήστε κάθε μπουκιά επί τριάντα φορές. Η καλή πέψη αρχίζει από το στόμα.
  4. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα.
  5. Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ τα ποτά τύπου cola και καταναλώστε καφέ με σύνεση. Εάν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να πιείτε έως ένα καφέ την ημέρα το πρωί.
  6. Αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα, που σε συνδυασμό με τις ορμόνες του stress κινδυνεύουν να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστρίτιδα.  Καλό είναι να αφήσετε να περάσουν δύο ώρες, μετά το τελευταίο γεύμα και πριν τον ύπνο, για να γίνει, όσο γίνεται σωστότερα, η πέψη.
  7. Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο  καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα μειώνει έτσι τις ενεργειακές εφεδρείες όλων των κυττάρων του νευρικού σας συστήματος.
  8. Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε σε καθημερινή βάση. Ακόμη και το «ταπεινό» περπάτημα, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος. Αποφύγετε ωστόσο κατά τις ημέρες των εξετάσεων τη σωματική υπερκόπωση με καταχρήσεις στην άσκηση.
  9. Δώστε έμφαση στην διαχείριση του άγχους σας.  Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδραση με φίλους ή μέλη της οικογένειας, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής, προσευχή συνιστώνται.
  10. Μεριμνήστε για την επάρκεια του ύπνου σας.   Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί. Η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως  βελτιστοποιεί την λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου. Τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης και μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου (π.χ. χαλαρωτικό μπάνιο, ευχάριστο ανάγνωσμα). Περιορίστε την πρόσληψη υγρών επί μία ώρα προ ύπνου. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσάρεστη αφύπνιση.
  11. Προσοχή κατά την χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο.
  12. Οι ιώσεις μειώνουν την πνευματική απόδοση. Αποφύγετε χώρους με συνωστισμό και τηρήστε σχολαστικά μέτρα υγιεινής.

Καλή επιτυχία με υγεία!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ