Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο 2ο Διεθνές Συνέδριο τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.
Προέβλεψε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα φέρει θαύματα τα αμέσως επόμενα χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά νέες θεραπείες και φάρμακα όσο και στην άσκηση πολιτικής στον χώρο της υγείας, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργούνται για τα συστήματα υγείας, ως προς την διαχείριση των πόρων.
«Πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και στον τομέα της υγείας βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο συγκλονιστικό, καλό και κακό ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει πια θεραπείες καινούργιες που χρειάζονταν πέντε ως δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν, ενώ τώρα πλέον παράγονται εντός 2 και 3 ετών. «Σχεδόν κάθε μήνα μια καινούργια θεραπεία μπαίνει σε εφαρμογή. Ασθένειες που στο παρελθόν ήταν μοιραίες και με ραγδαία εξέλιξη τώρα αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται», τόνισε.
Κωδικοποίηση ιατρικών υλικών εντός του 2024
Από την άλλη, η εξέλιξη δημιουργεί στα συστήματα υγείας μια μεγάλη πρόκληση, να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εφαρμογή αυτών των θεραπειών, που κατά κανόνα είναι εξαιρετικά ακριβές. «Άρα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα συστήματα υγείας να μπορούν να δαπανούν τα χρήματα εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε και να παράσχουμε και στον τελευταίο ασθενή τη θεραπεία που χρειάζεται», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ότι εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση όλων των ιατρικών υλών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Από κει και πέρα οι αγορές υλικών στα νοσοκομεία θα γίνονται με ψηφιακό τρόπο και θα παρακολουθούνται οι δαπάνες ανά κωδικό ανά νοσοκομείο, ανά τιμή, ανά συγκεκριμένο υλικό. Αυτό θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε πλήρως τη σπατάλη ιατρικού υλικού», υπογράμμισε.
Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς
Ο υπουργός Υγείας μίλησε για αδιανόητη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία τα τελευταία δέκα χρόνια και υποστήριξε ότι
«σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο, ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο όπως είπε θα επεκταθεί σε όλους τους πολίτες που μένουν στην Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε στο 100% της συνταγογράφησης μέσω του ψηφιακού συστήματος.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών της υγείας, με κορωνίδα είναι σίγουρα ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς, που θα παραδοθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το καλοκαίρι του 2025. «Πηγαίνει πολύ καλά, προπορευόμαστε στην υλοποίηση του προγράμματος από τον σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα από τον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του, αλλά θα μπορεί και το κράτος με ανώνυμη φυσικά χρήση των στοιχείων, να μπορεί να επεξεργάζεται και σχεδιάζει πολιτικές που σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο να σχεδιάσει», είπε και πρόσθεσε: «Άρα στη διάθεσή μας θα έχουμε εργαλεία που θα μπορούν να κάνουν και εξοικονόμηση δαπάνης και στοχευμένη δαπάνη εκεί που χρειάζεται, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση πολιτικής».
Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, μέσω της ειδικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε στο gov.gr ως αντιστάθμισμα για την πληρωμή του 1 και 3 ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, σήμερα κλείνονται 10.000 ραντεβού την ημέρα για διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι