Η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει σήμερα η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης "Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε την ανάγκη τήρησης των ορόσημων και των στενών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να υλοποιηθούν έργα προστιθέμενης αξίας, στον χρόνο που πρέπει, χωρίς την απώλεια κονδυλίων.

"Στο κομμάτι των ψηφιοποιήσεων τα κρίσιμα και τα δύσκολα ορόσημα έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση 1,6 δισεκατομμυρίων εγγράφων. Κάθε μέρα λοιπόν, μαζί με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τους άλλους φορείς του υπουργείου τρέχουμε προκειμένου να είμαστε συνεπείς σε αυτά τα ορόσημα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Καθυστερήσεις υπάρχουν πάντα στο δημόσιο, θέλουμε να τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα αλλά και παράλληλα να μην χαθεί κανένα από τα προγράμματα", τόνισε, προσθέτοντας πως «το κύριο μέλημά μας αυτή την ώρα είναι πώς θα ψηφιοποίησουμε τους ιατρικούς φακέλους που κάπου υπάρχουν».

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές δεξιότητες

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τις λύσεις που παρέχει, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως ο πρώτος προορισμός της, «αυτό που ποδοσφαιρικά λέμε ‘πάρε - βάλε’ όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η υγεία, ενώ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο δεδομένα - υποδομές - ταλέντο που μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων από τους χρήστες των τεχνολογικών εργαλείων. «Δεν αρκεί εμείς να παράξουμε περισσότερη τεχνολογία, πρέπει και οι πολίτες να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Δεν έχει κανένα νόημα να διασυνδέσουμε τα νοσοκομεία, να φτιάξουμε εφαρμογές και οι πολίτες να μπορούν να κάνουν μια ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να χρησιμοποιήσουν το παραπεμπτικό», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

ΗΔΙΚΑ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Νίκη Τσούμα, η οποία συμμετείχε στο πάνελ με θέμα τα εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία σήμερα, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν

  • Τη διαλειτουργικότητα - κοινά δεδομένα, ανταλλαγή δεδομένου ώστε να φτάσουμε στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
  • Την ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων της χώρας, ώστε να έρθουν όλα στο ίδιο ψηφιακό επίπεδο.
  • Τη διαχείριση ογκολογικών ασθενών στα ογκολογικά νοσοκομεία.

Ήδη υπάρχει η τεχνολογική υποδομή πάνω στην οποία πατούν όλα τα παραπάνω, είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024