Ακόμα και άνθρωποι που δεν θεωρούν ότι είναι μοναχικοί, ορισμένες φορές νιώθουν μόνοι κάποιες ημέρες.

Νέα έρευνα, έδειξε ότι αν ανήκετε σε αυτούς, ακόμα και η μεταβατική απώλεια σύνδεσης με άλλους θα μπορούσε να επηρεάζει τη σωματική σας υγεία.

Η Dakota Witzel, δήλωσε ότι αν μπορούμε να κατανοήσουμε διακυμάνσεις στην καθημερινή μοναξιά μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς επηρεάζεται η καθημερινή και μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Η μακροχρόνια μοναξιά είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου. Όμως τι συμβαίνει με πιο προσωρινές στιγμές ή ημέρες μοναξιάς;

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία Αμερικανών μέσης ηλικίας, από τη National Study of Daily Experiences (NSDE), με 1.538 συμμετέχοντες.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο David Almeida, του Penn State.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε τηλεφωνικές ερωτήσεις και έτσι παρακολουθήθηκαν οι συναισθηματικές τους διακυμάνσεις καθημερινά για διάστημα 8 ημερών. Οι ερευνητές επίσης παρακολούθησαν πιθανά προβλήματα υγείας που ενδεχομένως είχαν οι συμμετέχοντες.

Tο αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι όσο λιγότερο μόνος αισθανόταν κάποιος μια συγκεκριμένη ημέρα τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να έχει καθημερινά σωματικά συμπτώματα, όπως κόπωση ή πονοκέφαλο.

Σε περίπτωση που εμφανίζονταν τέτοια συμπτώματα, ήταν λιγότερο σοβαρά σε ημέρα ‘’χαμηλής μοναξιάς’’ έναντι ημέρας που αισθανόταν πιο μόνος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όπως έδειξε η έρευνα, η αύξηση των αισθημάτων κοινωνικής σύνδεσης ακόμα και για μια ημέρα θα μπορούσε να οδηγεί σε λιγότερα προβλήματα υγείας εκείνη την ημέρα. Τέτοια καθημερινή εστίαση προσφέρει ελπιδοφόρα μικροπαρέμβαση σε ανθρώπους που ζουν με τη μοναξιά τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Health Psychology.

Πηγές:
Health Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024