Παραμένουν τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων φαρμάκων για τον διαβήτη, τα οποία έχουν υψηλή ζήτηση από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πολλοί ασθενείς με διαβήτη επικοινωνούν μαζί του, καταγγέλλοντας πως δυσκολεύονται να βρουν το ενέσιμο αντιδιαβητικό σκεύασμα στα φαρμακεία της γειτονιάς.

"Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις ποσότητες που εισάγονται", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να διευκρινίσει:

"Η ζήτηση τα δύο - τρία τελευταία χρόνια δεν αυξήθηκε, επειδή έχουμε έξαρση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά επειδή έχουμε πολύ περισσότερα άτομα με συνταγές αντιδιαβητικών σκευασμάτων. Άτομα που επιλέγουν τον εύκολο δρόμο για να αδυνατίσουν. Οι πραγματικά ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν το ενέσιμο σκεύασμα. Εγγράφονται σε λίστα και χάνουν δόσεις".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, απευθύνονται στα νοσοκομεία μάταια, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν διατίθεται.

"Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλητα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα από τους γιατρούς", υπογραμμίζει, επισημαίνοντας τα εξής:

"Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ να φροντίσουν για την ομαλοποίηση της προμήθειας των αντιδιαβητικών σκευασμάτων με επαρκείς ποσότητες εισαγωγών. Οι πολίτες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να αδυνατίσουν. Να πάψουν με την εμμονή τους να ταλαιπωρούν τους διαβητικούς ασθενείς".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα