Άτομα που έχουν ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στη μητέρα τους φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Neurology».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το αμερικανικό σύστημα υγείας «Mass General Brigham», ανέλυσαν δεδομένα για 4.400 ενήλικες, χωρίς γνωστικές διαταραχές, ηλικίας 65-85 ετών.

Εντόπισαν αυξημένο αμυλοειδές, έναν βιοδείκτη της νόσου, σε εκείνους που ανέφεραν ότι οι μητέρες τους είχαν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σε όσους είχαν ιστορικό της νόσου και στις δύο πλευρές της οικογένειάς τους και σε εκείνους των οποίων οι πατέρες είχαν πρώιμη έναρξη συμπτωμάτων. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι εάν οι συμμετέχοντες είχαν οικογενειακό ιστορικό από την πλευρά της μητέρας τους, το επίπεδο αμυλοειδούς ήταν υψηλότερο. Επίσης, ότι η ύπαρξη μόνο πατρικού ιστορικού διαταραχής της μνήμης με όψιμη έναρξη δεν σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μητρική κληρονομικότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων σε τρέχουσες και μελλοντικές δοκιμές πρόληψης», σημειώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης, νευρολόγος στο Mass General Brigham, Ρέισα Σπέρλινγκ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επόμενα βήματα είναι η επέκταση της μελέτης για να μελετηθούν επιμέρους ομάδες πληθυσμού, η εξέταση του τρόπου με τον οποίο το γονικό ιστορικό επηρεάζει τη γνωστική έκπτωση και τη συσσώρευση αμυλοειδούς και η διερεύνηση του γιατί το DNA της μητέρας παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Πηγές:
euro2day, ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Τι πρέπει να γίνει με ταξίδια και εμπόριο λόγω του μεταπνευμονοϊού στην Κίνα
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ 71χρονος με πνευμονία - Θετικός στον μεταπνευμονοϊό hMPV
Μεταπνευμονοϊός: Πόσο απασχολεί την Ελλάδα ο ιός που είναι σε έξαρση στην Κίνα