Ερευνητές στο Λονδίνο ανέπτυξαν την πρώτη εξέταση που μπορεί να προβλέψει την άνοια έως 9 χρόνια πριν τη διάγνωση, με ακρίβεια 80%.

Η εξέταση αναπτύχθηκε από ερευνητές του Queen Mary University και είναι πιο ακριβής από τα τεστ μνήμης ή τις μετρήσεις συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε απεικονιστικές εξετάσεις 1.100 ανθρώπων από τη  UK Biobank. Ανέλυσαν τις αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας η οποία συνδέει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου για την εκτέλεση νοητικών λειτουργιών. Είναι το πρώτο δίκτυο στον εγκέφαλο που επηρεάζεται από το Alzheimer.

Από 103 ανθρώπους με άνοια, 81 υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου μεταξύ 5 μηνών και 8,5 ετών πριν τη διάγνωση.

Οι εξετάσεις έδειξαν μειωμένη συνδεσιμότητα στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνισαν στη συνέχεια άνοια.

Το μοντέλο είχε ακρίβεια 80% στην πρόβλεψη του ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν άνοια.

Στις περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες εμφάνισαν στη συνέχεια άνοια ανακαλύφθηκε ότι το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει εντός περιθωρίου λάθους 2 ετών  σε πόσο χρόνο θα ετίθετο η διάγνωση.

Η κοινωνική απομόνωση φάνηκε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας καθώς επηρεάζει τη συνδεσιμότητα στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Mental Health.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και προβληματισμοί
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το Σύστημα Υγείας και την κοινωνία
Siemens Healthineers και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (WSO) ενώνουν δυνάμεις