Νέα δοκιμή από το University of Oxford αποκάλυψε ότι το φάρμακο sildenafil, ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation Research, αποτελεί πιθανό καινοτόμο βήμα στη μάχη κατά της πάθησης.

Ο Dr. Alastair Webb, του Oxford University δήλωσε ότι είναι η πρώτη δοκιμή που δείχνει οτι το sildenafil εισχωρεί στα αγγεία του εγκεφάλου σε ανθρώπους με την πάθηση, βελτιώνοντας τη ροή αίματος και την ανταπόκριση των αγγείων.

Αυτοί οι 2 κύριοι παράγοντες συνδέονται με χρόνια βλάβη στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου που είναι η πιο συνήθης αιτία της αγγειακής άνοιας. Αυτό δείχνει τη δυνατότητα του φαρμάκου να προλάβει την άνοια –κάτι που χρειάζεται να εξεταστεί σε μεγαλύτερες δοκιμές.

Η δοκιμή OxHARP περιλάμβανε 75 συμμετέχοντες που είχαν υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν σημάδια ελαφράς ως μέτριας μικροαγγειακής ασθένειας.

Ο κάθε συμμετέχων έλαβε sildenafil, placebo και cilostazol για διάστημα 3 εβδομάδων με τυχαία σειρά. Μελετήθηκε η καρδιαγγειακή υγεία με υπερήχους και λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να αξιολογηθεί η επίδραση των φαρμάκων.

Φάνηκε ότι:

Το Sildenafil αυξάνει τη ροή αίματος σε μικρά και μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου

Επίσης ενισχύει τη ροή αίματος ως απόκριση στο διοξείδιο του άνθρακα, υποδεικνύοντας βελτιωμένη εγκεφαλοαγγειακή λειτουργία

Τα sildenafil και cilostazol μείωσαν την αντίσταση των αγγείων στον εγκέφαλο

Το Sildenafil προκάλεσε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με το cilostazol.

Αναμένονται μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πηγές:
Circulation Research,.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών