Η διαχείριση του στρες είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνουμε από μικρά παιδιά. Αλλιώς, η ξαφνική ένταση που αποκτούν τα πάντα κατά την ενηλικίωση μπορεί να μας παραλύσει, να μην μας αφήνει να δράσουμε και να μην είμαστε λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει την αξία της σωστής διαχείρισης του άγχους, χωρίς να τα μαζεύουμε μέσα μας, αλλά και χωρίς ξεσπάσματα.

Διδάξτε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ένα-ένα

Όσο μεγαλώνουμε, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Το σημαντικό είναι να έχουμε μάθει να τα βάζουμε σε κατηγορίες και να έχουμε ισχυρή αίσθηση προτεραιοτήτων. Θυμηθείτε όμως πώς ήταν τα πράγματα όταν ήσασταν παιδιά: Τα προβλήματα φαίνονταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Το να διδάξετε στο παιδί σας να μειώνει αυτά τα προβλήματα σε μέγεθος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία του.

Δώστε σημασία στη δουλειά, όχι στα αποτελέσματα

Τονίστε τα θετικά και μην μένετε στα αρνητικά – για παράδειγμα, με τους βαθμούς στο σχολείο. Δώστε προσοχή και επιβράβευση για την σκληρή δουλειά, άσχετα από τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες. Όταν πρέπει να ασκήσετε κριτική, στοχεύστε μια συμπεριφορά που είναι πιο εύκολο να αλλάξει παρά μια γενικότερη στάση: Οι μικρές αλλαγές στις συνήθειες και την καθημερινότητα φέρνουν πολύ θετικά αποτελέσματα, κι αυτό είναι ένα μάθημα που θέλετε να πάρει το παιδί σας.

Μην αξιοποιείτε το άγχος

Όλο και μικρότερα παιδιά ανακαλύπτουν στα social media αναφορές σε νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με την συνεχή δουλειά και το μάζεμα πόρων – καλό μάθημα στην θεωρία, αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο μπερδεμένη ιστορία και μια αναζήτηση στο hashtag #grindset θα σας πείσει. Αν δείτε το παιδί σας να αγχώνεται υπερβολικά προσπαθώντας να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στο πρόγραμμά του, είναι σημαντικό να του θυμίσετε ότι η ζωή είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας.

Ακούστε (και επικυρώστε) τα συναισθήματά τους

Όταν το παιδί σας είναι προβληματισμένο με κάτι, ακόμα κι αν αυτό το κάτι στο δικό σας ενήλικο βίωμα ακούγεται μηδαμινό, αποφύγετε να το αντιμετωπίσετε έτσι. Είναι σημαντικό για το παιδί σας. Ζητήστε του να σας εξηγήσει αυτά που αισθάνεται, και βοηθήστε το να καταλάβει τα συναισθήματά του, και να μην ντρέπεται για αυτά. Όσο καλύτερα καταλαβαίνει τι νιώθει (και γιατί), τόσο πιο ισορροπημένος συναισθηματικά ενήλικας μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Όλες οι συμβουλές για το πώς θα  βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται το στρες δεν έχουν και τόση πολλή σημασία αν το παιδί σας δεν τις δει πρώτα στην πράξη, από εσάς. Ο καλύτερος τρόπος για να υιοθετήσει μια καινούρια συνήθεια είναι να βλέπει και εσάς να την κάνετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια