Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε ότι ένας νόμος περί στειρώσεων, ο οποίος έχει πλέον καταστεί ανενεργός και βάσει του οποίου χιλιάδες άνθρωποι κατέστησαν με τη βία στείρους, είναι αντισυνταγματικός.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης αποζημίωση σε μια ομάδα εναγόντων που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης πριν από πολλά χρόνια, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι αξιώσεις τους για αποζημίωση δεν υπόκεινται σε παραγραφή, καθώς ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός. Ήταν απαράδεκτο για το κράτος να εφαρμόσει μια τέτοια προθεσμία σε αυτή την περίπτωση.

Η απόφαση θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στις τρέχουσες και μελλοντικές αγωγές που σχετίζονται με τον λεγόμενο νόμο περί προστασίας της ευγονικής.

Ο νόμος ίσχυε στην Ιαπωνία από το 1948 έως το 1996. Απευθυνόταν κυρίως σε άτομα με ψυχικές αναπηρίες ή διαταραχές και κληρονομικές ασθένειες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 25.000 άνθρωποι στειρώθηκαν βάσει του νόμου, τουλάχιστον 16.000 από αυτούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με το Kyodo, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατηγοριοποίησε για πρώτη φορά τον νόμο ως αντισυνταγματικό.

Οι ενάγοντες είχαν προηγουμένως καταθέσει αγωγή σε πέντε διαφορετικά περιφερειακά δικαστήρια, μεταξύ άλλων στο Σαπόρο, το Σεντάι, το Τόκιο, την Οσάκα και το Κόμπε.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε τώρα στο ερώτημα κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί 20ετής προθεσμία παραγραφής, αφού τέσσερα από τα άλλα δικαστήρια είχαν ήδη κάνει δεκτές τις αξιώσεις των εναγόντων. Το δικαστήριο του Sendai, από την άλλη πλευρά, έκρινε ότι ίσχυε παραγραφή.

Τον Απρίλιο του 2019 τέθηκε σε ισχύ νόμος που προέβλεπε ότι το κράτος θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 3,2 εκατομμυρίων γεν (περίπου 18.400 ευρώ) στα θύματα της αναγκαστικής στείρωσης. Ωστόσο, υπήρξαν, μεταξύ αλλων, έντονες επικρίσεις για ένα ενιαίο ποσό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]
Healthcare Business Awards - Ο Κυριάκος Σουλιώτης πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης