Αλλαγές στην επιφάνεια της γλώσσας προκαλεί η CoViD, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταλλική γεύση στους νοσούντες.
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports συνδέει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης με την αισθητηριακή βλάβη της γλώσσας, λόγω νόσησης.
Η χημειοαισθητηριακή δυσλειτουργία, ένα κοινό σύμπτωμα λοιμώξεων από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορωνοϊού, εμφανίζεται με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.
Αυτή η βλάβη διαρκεί πέρα από την αρχική φάση της πανδημίας, μειώνοντας την ψυχολογική υγεία και την ποιότητα ζωής των μολυσμένων ασθενών.
Προηγούμενες συγχρονικές μελέτες είχαν επισημάνει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των αισθήσεων του τριδύμου ή της γεύσης και των παραμορφώσεων της όσφρησης μεταξύ των ασθενών μετά από οξεία CoViD.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές επεξέτειναν τα δεδομένα προηγούμενης μελέτης, για να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών της αισθητηριακής αντίληψης μετά την CoViD και των μεταγραφικών αλλοιώσεων των φυλλωδών θηλωμάτων μεταξύ ατόμων που έφεραν τον ιό.
Συμμετείχαν 158 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Μονάχου με γνωστή κατάσταση ανοσοσφαιρίνης G (IgG), λόγω CoViD.
Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς με αντικειμενικές γευστικές αξιολογήσεις και μεταγραφικές αναλύσεις μικροσυστοιχιών ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) από τη φυλλώδη θηλή της γλώσσας.
Οι αισθητηριακές γεύσεις που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν μεταλλική, πικάντικη, γλυκύτητα, ξινή και πικράδα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τον βαθμό της αισθητηριακής αλλαγής σε οκτώ κοινές κατηγορίες τροφίμων: τσάι, καφές, τυρί, σοκολάτα, κρέατα, φρούτα, λαχανικά και ψωμί.
Δύο εβδομάδες μετά τη συμπλήρωση του αρχικού ερωτηματολογίου, 141 άτομα συμμετείχαν σε μια ποιοτική μελέτη αντίληψης γεύσης που περιελάμβανε τυπικά δείγματα γεύσης και δοκιμές αναγκαστικής επιλογής έναντι νερού.
Συνολικά, 43 ασθενείς παρείχαν γλωσσικά επιχρίσματα για πλήρη έρευνα μεταγραφής. Χρησιμοποίησαν ανάλυση γονιδιακής οντολογίας για να εξετάσουν γονίδια γεύσης και όσφρησης που εκφράζονται διαφορετικά στα φυλλώδη θηλώματα της γλώσσας.
Από τη μελέτη φάνηκε πως υψηλές τιμές IgG λόγω κορωνοϊού μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με την αντίληψη του μεταλλικού γλυκονικού σιδήρου μετά τη μόλυνση.
Βρέθηκαν, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα έκφρασης mRNA 166 οσφρητικών υποδοχέων στη γλώσσα σε άτομα IgG+ και SSI+, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίζουν λειτουργικό ρόλο στη χημειοαισθητηριακή αντίληψη.
Πηγές:
News Medical
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
Νέα ημερομηνία ένταξης στην ρύθμιση οφειλών