Λένε πως τα αντίθετα έλκονται, και τις περισσότερες φορές αυτό επιβεβαιώνεται στις σχέσεις, μιας και οι μικρές διαφορές μπορούν να κάνουν τους συντρόφους να θέλουν να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να μην βαριούνται μέσα στην σχέση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια διαφορά που πολλές φορές μπορεί να είναι αναγκαία για τις ισορροπίες μιας σχέσης: Ο ένας σύντροφος να είναι εξωστρεφής, ενώ ο άλλος είναι πιο εσωστρεφής. Είναι από εκείνες τις γιν-γιανγκ καταστάσεις που βγάζουν απόλυτο νόημα όταν γνωρίζεις μερικά ζευγάρια, και κάνει την επικοινωνία μαζί τους ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Αυτό σημαίνει βέβαια πως πρέπει να υπάρχει και επικοινωνία εντός της σχέσης. Στην περίπτωση εσωστρεφούς και εξωστρεφούς, το πράγμα είναι - παραδόξως - πιο απλό· το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να... συμβιβαστούμε με το κόνσεπτ του συμβιβασμού. Κάποιες φορές ο εσωστρεφής θα σφίγγει τα δόντια και θα ακολουθεί έξω, ενώ κάποιες φορές ο εσωστρεφής θα μάθει να εκτιμά την ησυχία μιας νύχτας στον καναπέ.

Όταν οι σύντροφοι έχουν παρόμοια νοοτροπία, το πράγμα γίνεται κάπως πιο δύσκολο. Επειδή αντί για βασικές, δομικές διαφορές με τις οποίες πρέπει απλώς να συμβιβαστούμε επειδή αγαπάμε αυτόν τον άνθρωπο, οι διαφορές μεταξύ δύο “ομοϊδεατών” μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένες, άρα και πιο χρονοβόρες. Οι μικροενοχλήσεις από τον σύντροφό μας μπορούν να μαζευτούν πιο γρήγορα σε σχέση με έναν δεσμό που έχουμε να ξεπεράσουμε μόνο λίγες (έστω και μεγαλύτερες) αντιθέσεις. Και οι μαζεμένες μικροενοχλήσεις είναι, πολλές φορές, ο παράγοντας που θα κάνει μια σχέση να φτάσει σε αδιέξοδο.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές επικοινωνίας μεταξύ εξωστρεφών ανθρώπων, ώστε να μην υπάρχουν περίεργα εμπόδια στην σχέση σας λόγω του ότι ώρες-ώρες θα διαφωνείτε για πράγματα που φαινομενικά μπορεί και να μην βγάζουν νόημα.

Μιλήστε ανοιχτά

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας καταλαβαίνετε τι χρειάζεστε ο ένας από τον άλλον και πώς αισθάνεστε μέσα στη σχέση σας. Μην υποθέτετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε ακριβώς το ίδιο, ακόμα κι αν συμφωνείτε σε πολλά πράγματα όσον αφορά τον τρόπο ζωής σας. Ανεξάρτητα από το πόσα κοινά στοιχεία έχετε, είστε διαφορετικοί άνθρωποι που σίγουρα θα χρειαστείτε διαφορετικά πράγματα από στιγμή σε στιγμή. Το να το αναγνωρίσετε αυτό θα σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα και να σχεδιάσετε μια σχέση που θα σας συμπεριλαμβάνει και τους δύο εξίσου.

Ισορροπήστε τον κοινωνικό χρόνο με τον χρόνο ζευγαριού

Ακόμη και ως εξωστρεφείς, πρέπει να δώσετε κάποια προτεραιότητα στη σχέση σας. Φροντίζοντας να περάσετε τουλάχιστον λίγο χρόνο μόνοι με το ταίρι σας, ενισχύετε τη σχέση σας, “χορταίνετε” χρόνο μαζί και μπορείτε μετά να απολαύσετε ακόμα περισσότερο και την παρέα των άλλων.

Ανεβάστε ο ένας τον άλλο

Αντί να ανταγωνίζεστε για την προσοχή (κάτι που μπορεί να γίνει πρόβλημα σε πολλά εξωστρεφή ζευγάρια), εστιάστε στο να μάθετε να μοιράζεστε την προσοχή με τον σύντροφό σας.

Οι ξεχωριστές παρέες βοηθούν

Αναγνωρίστε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μαζί, και το ίδιο ισχύει και για τις παρέες. Πόσο μάλλον, το να έχετε διαφορετικές παρέες θα σας βοηθήσει να περνάτε λίγο απαραίτητο χρόνο χώρια και να νιώθετε ότι απολαμβάνετε την κοινωνική σας ζωή χωρίς αυτό να αποτελεί σχεδόν πάντα κομμάτι της σχέσης σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια