Ένα γονίδιο, το SH2B1 φάνηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Μεταλλάξεις SH2B1 σε ανθρώπους  συνδέονται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Το γονίδιο ελέγχει την κατανάλωση τροφής και την απώλεια ενέργειας.

Ερευνα του M Medical School εντόπισε σε ποια περιοχή του εγκεφάλου δρα το γονίδιο- παρακοιλιακό υποθάλαμο, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης και της ισορροπίας υγρών.

Επίσης η ομάδα ανακάλυψε ότι νευρώνες που εκφράζουν το SH2B1 δημιουργούν κύκλωμα επικοινωνώντας με νευρώνες σε περιοχή γνωστή ως  ραχιαία ραφή του πυρήνα . Η περιοχή εμπλέκεται στην ενεργειακή ισορροπία και τη διατήρηση του σωματικού βάρους και τη συμπεριφορά που συνδέεται με τα συναισθήματα.

Η διέγερση του κυκλώματος καταστέλλει την όρεξη σε ποντικούς.

Η σίγαση των νευρώνων που εκφράζουν το SH2B1 στο PVH οδηγεί σε παχυσαρκία.

Η ομάδα επίσης ανακάλυψε τον μοριακό μηχανισμό πίσω από το πώς το SH2B1 συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους, εν μέρει ενισχύοντας  τη σηματοδότησή BDNF/TrkB που κατά την ανάπτυξη προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και σε ώριμο εγκέφαλο διατηρεί την εγκεφαλική υγεία.

Όταν αυτή η σηματοδότηση υποχωρεί αναπτύσσεται παχυσαρκία και μεταβολική νόσος.

Μια θεωρία είναι ότι η φλεγμονή που συνδέεται με την αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτή την οδό με έμμεσο τρόπο εξασθενώντας τα σήματα για τον τερματισμό της κατανάλωσης τροφής.

Το SH2B1 ενισχύει την κυτταρική σηματοδότηση και τις ορμόνες λεπτίνη και ινσουλίνη που συμβάλλουν στη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού.

Επιπλέον, έως τώρα δεν έχουν εντοπιστεί παρενέργειες που ενισχύουν την πρωτεΐνη SH2B.

Σύμφωνα με τον  Rui, αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να ενισχυθεί η δραστηριότητα του SH2B υπάρχει τεράστια δυνατότητα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και σχετικών νόσων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Advanced Science.

 

Πηγές:
Advanced Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε