Εμπειρίες, σκέψεις, εξομολογήσεις και προβληματισμοί ενός γιατρού, από την άσκηση της Ιατρικής σε ένα νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Οι ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, με τα προβλήματά τους –ποικίλα προβλήματα, άλλα σοβαρά και άλλα λιγότερο σοβαρά– παρελαύνουν στις σελίδες του ημερολογίου του ειδικού Παθολόγου Αλέξανδρου Φιλίππου.

Όμως δεν είναι μόνο οι ασθενείς του γιατρού Φιλίππου που γεμίζουν τις σελίδες του ημερολογίου του. Είναι και οι ανατροπές στην προσωπική του ζωή, που την κάνουν να μοιάζει με μυθιστόρημα... 

Ένα βιβλίο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή τους φοιτητές Ιατρικής και όλους αυτούς που ασχολούνται με την υγεία, αλλά και για κάθε αναγνώστη – αναγνώστρια  που θέλει να δει την Ιατρική πίσω από τη βιτρίνα της. Το μυθιστορηματικό αυτό ιατρικό ημερολόγιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ἀνάλεκτο.

*Ο Αλέξανδρος Λυσιμάχου γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Λάππειο εξατάξιο Γυμνάσιο Νάουσας, την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. όπου ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τα τέσσερα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Φοίτησε για ενάμιση χρόνο στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. πάλι ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της Ιατρικής, ενεγράφη στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. όπου φοίτησε τρία χρόνια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε μοίρα πυραύλων, όπου ήταν διερμηνέας – μεταφραστής της αγγλικής γλώσσας. Παράλληλα λειτουργούσε ως ιατρός μονάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν μεταφραστής των Medical Clinics of North America του Θεσσαλονικιού εκδότη Αλ. Σιώκη.

Εργάστηκε σε δύο νοσοκομεία της Αγγλίας ως ειδικευόμενος ιατρός. Την ειδίκευσή του περάτωσε στην Ελλάδα, αποκτώντας την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου. Λειτούργησε ως νοσοκομειακός γιατρός σχεδόν μια ζωή. Συνταξιοδοτήθηκε από το Μποδοσάκειο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής της παθολογικής κλινικής. Παράλληλα με την Ιατρική, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βοηθημάτων για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και με τη συγγραφή διηγημάτων τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και είναι υπό έκδοση σε μορφή βιβλίου. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία γράφοντας άρθρα, ενθυμήματα, σχόλια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς