Πρόσφατη έρευνα στη Φινλανδία δείχνει υψηλό ποσοστό άνοιας πρώιμης έναρξης σε ενήλικες κάτω των 65 ετών.

Η μελέτη του University of Eastern Finland, University of Oulu, και Neurocenter Finland, εξέτασε την άνοια πρώιμης έναρξης σε πληθυσμό παραγωγικής ηλικίας στη Φινλανδία. Η μελέτη είναι μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους της παγκοσμίως και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών από το 2010 -2021, εστιάζοντας σε όσους διαγνώστηκαν με άνοια. Παρατήρησε υψηλότερα ποσοστά άνοιας πρώιμης έναρξης από αυτά που ανέφεραν προηγούμενες διεθνείς έρευνες.

Στην ομάδα των 30–64 ετών η εμφάνιση άνοιας πρώιμης έναρξης ήταν 20,5 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη και  33,7 ανά100.000 στην ομάδα 45–64 ετών.

Η νόσος Alzheimer ήταν ο υπότυπος που ξεχώριζε (48%), ακολουθούμενος από τις διαταραχές φάσματος μετωποκροταφικής άνοιας (23%), και τις διαταραχές του φάσματος σωματιδίων Lewy (6%). Τα νούμερα είναι υψηλότερα από προηγούμενες μικρότερες δημοσιεύσεις άλλων χωρών.

Ο Eino Solje δήλωσε ότι ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στη μεθοδολογία των ερευνών που τους επέτρεψε να εντοπίσουν σχεδόν όλα τα περιστατικά άνοιας πρώιμης έναρξης από τις περιοχές της μελέτης. Επίσης η αυξημένη γνώση για την άνοια στον πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας στη Φινλανδία ενδεχομένως συνέβαλε στον υψηλό αριθμό διαγνωσθέντων περιστατικών.

Η μελέτη έδειξε ότι στον πληθυσμό παραγωγικής ηλικίας, η εμφάνιση της νόσου αύξανε σταθερά ενώ άλλων ανοιών παρέμενε αμετάβλητη.

Η εμφάνιση νόσου Αlzheimer, σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τα καλύτερα διαγνωστικά μέσα και την πιο έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας, δήλωσε η ερευνήτρια  Docent Johanna Krüger, του  University of Oulu.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Ανακάλεσε νωπά μπιφτέκια λόγω σαλμονέλας
Περισσότεροι από 1 στους 4 Αμερικανούς άνω των 50 ετών είναι φροντιστές
Καύσωνας και ψυχική υγεία: Μια δύσκολη σχέση