Ποιο είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους; Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις πιστεύουν ότι το κλειδί είναι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το νέο διαιτητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για ορισμένους συμμετέχοντες. Αναδεικνύει, παράλληλα, τις προκλήσεις της βιώσιμης απώλειας βάρους.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Individualized Diet Improvement Program (iDip), στοχεύει στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, διδάσκοντάς τους την επιλογή τροφίμων, αντί της αυστηρής δίαιτας. Εκτός από την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα πρέπει να περιορίσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Science & Practice και διήρκεσε ένα έτος, συμμετείχαν 22 άτομα. Η μέση απώλεια βάρους ήταν μέτρια σε περίπου 6,5% του αρχικού σωματικού βάρους, αλλά τα αποτελέσματα διέφεραν σημαντικά μεταξύ των συμμετεχόντων. Ορισμένοι πέτυχαν εντυπωσιακή απώλεια βάρους σχεδόν 13% κατά μέσο όρο, ενώ άλλοι έχασαν λίγο έως καθόλου βάρος.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η εστίασή του στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με τη διατροφή και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια απώλειας βάρους. Αντί να προσδιορίζεται ένα μοτίβο που να ταιριάζει σε όλους, το iDip χρησιμοποιεί καινοτόμα εργαλεία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων και να κάνουν καλύτερες επιλογές.

"Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία των ατόμων που κάνουν δίαιτα στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του", λέει ο Manabu Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana - Champaign και επικεφαλής της έρευνας. "Η βιώσιμη διατροφική αλλαγή, η οποία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, πρέπει να επιτευχθεί για να διατηρηθεί ένα σωστό βάρος. Η προσέγγιση iDip επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με διάφορες διατροφικές επαναλήψεις, ενώ οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν όσο χάνουν βάρος χρησιμεύουν ως βάση για βιώσιμη συντήρηση".

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η "σχεδίαση πρωτεϊνών - ινών", ένα οπτικό εργαλείο που εμφανίζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες των τροφίμων σε σχέση με τις θερμίδες τους. Αυτό επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συγκρίνουν εύκολα διαφορετικές επιλογές φαγητού και να επιλέξουν εκείνες που είναι διατροφικά πιο πυκνές. Το πρόγραμμα δίνει επίσης έμφαση στην παράλληλη μείωση των συνολικών θερμίδων, μια στρατηγική που υποστηρίζεται από έρευνα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους.

"Η έρευνα υποδεικνύει σθεναρά ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών με ταυτόχρονη μείωση των θερμίδων απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των δίαιτων απώλειας βάρους", αναφέρει η πρώτη συγγραφέας Ι. Mindy H. Lee, διαιτολόγος - διατροφολόγος για το πρόγραμμα iDip.

Δεν υπάρχει πια μέτρηση θερμίδων;

Μια άλλη μοναδική πτυχή είναι η χρήση ενός εβδομαδιαίου διαγράμματος βάρους που βασίζεται στην ημερήσια ζύγιση και όχι στη μέτρηση θερμίδων. Αυτό βοηθά τους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν την πρόοδό τους και να παρακολουθούν το ενεργειακό τους ισοζύγιο χωρίς την κουραστική εργασία να καταγράφουν κάθε γεύμα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους συνδέεται στενά με το πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις διατροφικές αλλαγές που διδάσκονται στο πρόγραμμα. Όσοι αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε σχέση με τις θερμίδες, έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος. Είναι ενδιαφέρον ότι η απώλεια βάρους τους πρώτους τρεις μήνες αποτελούσε μία ισχυρή πρόγνωση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ο Nakamura προσθέτει ότι η διατήρηση της άλιπης μάζας είναι κρίσιμη κατά την απώλεια βάρους, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα απώλειας βάρους. Με απλά λόγια, συνεχίστε να τρώτε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες γιατί αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος