Στον ταραχώδη σημερινό κόσμο, η εύρεση χρόνου για άσκηση μπορεί να φαίνεται σαν αδύνατο έργο. Τι θα γινόταν όμως αν μόνο 15 λεπτά την ημέρα θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά στην υγεία και την ευεξία σας; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Healthcare προτείνει ότι ένα απλό πρόγραμμα ευεξίας στο χώρο εργασίας που ονομάζεται "15 Minute Challenge" μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) και τον οργανισμό 15 Minute Challenge, εξέτασε την αποτελεσματικότητα αυτού του καινοτόμου προγράμματος στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας μεταξύ των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, δείχνοντας ότι ακόμη και μικρές ποσότητες καθημερινής άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το 15 Minute Challenge είναι μια πρωτοβουλία ευεξίας στο χώρο εργασίας έξι εβδομάδων που ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 15 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά για να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους και να ανταγωνίζονται με συναδέλφους σε ομάδες. Το πρόγραμμα στοχεύει να κάνει την άσκηση πιο προσιτή και ευχάριστη, χωρίζοντάς την σε διαχειρίσιμα κομμάτια και προσθέτοντας ένα κοινωνικό στοιχείο.

"Η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος, και επίσης μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους", λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ben Singh σε μια δήλωση.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 11.575 συμμετέχοντες σε 73 εταιρείες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο Αυτό το μεγάλο μέγεθος δείγματος παρέχει μια ισχυρή εικόνα του πώς λειτουργεί το πρόγραμμα σε πραγματικές συνθήκες σε διαφορετικές βιομηχανίες και πολιτισμούς.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν η δραματική αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην αρχή του προγράμματος, μόνο το 57% των συμμετεχόντων πληρούσε ή υπερέβαινε τις διεθνείς οδηγίες φυσικής δραστηριότητας, οι οποίες συνιστούν 150 - 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος των έξι εβδομάδων, ένα εντυπωσιακό 95% των συμμετεχόντων πληρούσε ή υπερέβαινε αυτές τις οδηγίες.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας και η UNICEF ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος "Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού"
Αλγόριθμος προβλέπει αποτελεσματικά φάρμακα για γενετικές διαταραχές και καρκίνο
Καρκίνος του μαστού: Συχνότερες οι παρενέργειες από τη θεραπεία του