Περισσότεροι από 28.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να καταγραφούν στην Ιταλία το 2100, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Αυτός ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τον μέσο αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη και καταγράφονται σήμερα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με εκτίμηση  από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης και του ψύχους στην Ευρώπη θα μπορούσαν τότε να οδηγήσουν σε 460.000 θανάτους ετησίως.

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των περιοχών με χαμηλό και υψηλό εισόδημα. Η ακραία ζέστη και το κρύο προκαλούν σήμερα περίπου 407.000 θανάτους ετησίως, οι περισσότεροι από τους οποίους - περίπου 363.500 άνθρωποι στις ανατολικές περιοχές - πεθαίνουν από το κρύο, ενώ περίπου 43.700 θάνατοι οφείλονται στην ακραία ζέστη.

Η Ιταλία θα είναι μία από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο στο μέλλον. Η μελέτη δείχνει ότι οι σημερινοί 10.400 ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη θα μπορούσαν να αυξηθούν σε πάνω από 28.200 ετησίως το 2100.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνησιμότητα θα αυξηθεί με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, με 55.000 επιπλέον θανάτους να αναμένονται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα χωρίς μέτρα προσαρμογής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης τις περιφερειακές διαφορές στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμοκρασία, με τους θανάτους που σχετίζονται με το κρύο να συμβαίνουν σήμερα 2,5 φορές συχνότερα στην ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη δυτική και τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στο νότο πάνω από έξι φορές συχνότερα από ό,τι στο βορρά.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη: η αναλογία είναι σήμερα 8,3 προς 1. Ωστόσο, προβλέπεται ταχεία αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο σενάριο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη θα πολλαπλασιαστούν όχι μόνο στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση από 1.730 σε 4.767, στη Γαλλία από 3.061 σε 13.564 και στην Ισπανία από 4.414 σε 20.194, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ιταλία συνεχίζει να στενάζει κάτω από τον καύσωνα. Το υπουργείο Υγείας στη Ρώμη κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης για καύσωνα για αρκετές μεγαλύτερες πόλεις αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι μπορεί να υποστούν αρνητικές σωματικές επιπτώσεις.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας προβλέπει θερμοκρασίες γύρω στους 37 βαθμούς στη Ρώμη και τη Φλωρεντία και μεταξύ 36 και 37 βαθμών στη Μπολόνια και την Περούτζια.

Μια περιοχή υψηλής πίεσης φέρνει υψηλές θερμοκρασίες στην Ιταλία εδώ και αρκετές ημέρες. Ειδικά η σχετικά υψηλή υγρασία κάνει τη ζέστη στις πόλεις δύσκολα υποφερτή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος