Οι τίτλοι των ΜΜΕ προειδοποιούν ότι η κατανάλωση "ένα σάντουιτς με ζαμπόν την ημέρα" αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 - αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο απλό.

Μια μελέτη σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους από 20 διαφορετικές χώρες βρήκε μια σχέση, τόσο με τα κόκκινα, όσο και με τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως η μπριζόλα, το μπέικον και τα λουκάνικα.

Αν και η έρευνα έχει γίνει σωστά, τα ευρήματα είναι διαφοροποιημένα και δεν πρέπει να προκαλούν φόβο ή πανικό.

Είναι λογικό να περιοριστεί η πρόσληψη, σύμφωνα με τις οδηγίες υγιεινής διατροφής, λένε, αλλά η μελέτη δεν πρέπει να σβήσει το κρέας από το μενού.

Η έρευνα, στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology, έχει έναν αναπόφευκτο περιορισμό: δεν μπορεί να αποδείξει ότι το κρέας προκαλεί διαβήτη, επειδή είναι αδύνατο να παραβλεφθούν πλήρως όλοι οι άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως άλλα τρόφιμα που κατανάλωναν τα άτομα στη μελέτη και ο τρόπος ζωής τους

Ο δρ Duane Mellor, της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης, είπε: "Οι συγγραφείς προσπάθησαν να ελέγξουν άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου σωματικού βάρους, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της χαμηλής πρόσληψης λαχανικών".

Έλειπαν ορισμένα δεδομένα για την επίδραση του οικογενειακού ιστορικού και της περιφέρειας της μέσης, που μπορεί να συσχετιστεί με τον διαβήτη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι σίγουροι για τη σχέση που βρήκαν.

Μελέτες όπως αυτή πρέπει να βασίζονται στο ότι οι συμμετέχοντες λένε την αλήθεια και θυμούνται με ακρίβεια τι τρώνε.

Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα πρέπει να απορριφθούν πλήρως; Όχι. Προσθέτει σε μια αυξανόμενη εικόνα για το ποια τρόφιμα - και πόσα - μπορεί να είναι καλά ή κακά για εμάς.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, ειδικός στην καρδιομεταβολική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε:

"Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη η οποία, παρά την αναπόφευκτη παρατηρητική φύση των αποδεικτικών στοιχείων, έχει γίνει πολύ καλά. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η αφαίρεση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος από τις δίαιτες μπορεί, όχι μόνο να προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, αλλά και από διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αυξάνεται παγκοσμίως".

Καρκίνος του εντέρου

Στη μελέτη, δύο χοντρές φέτες ζαμπόν την ημέρα ή μια μικρή μπριζόλα φάνηκε να αποτελούν κίνδυνο.

Τα ευρήματα γύρω από το κοτόπουλο και άλλο λευκό κρέας ήταν λιγότερο σαφή.

Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) ήδη συμβουλεύει τους ανθρώπους που τρώνε περισσότερα από 90 γραμμάρια (μαγειρεμένο βάρος) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα να μειώσουν στα 70 γραμμάρια, επειδή οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία κινδύνου με το κάπνισμα και τον αμίαντο.

Οι χημικές ουσίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, όπως το κάπνισμα, η σκλήρυνση ή η προσθήκη αλατιού ή συντηρητικών, θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Και ενώ το κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, μερικές φορές περιέχει επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Επίπεδα σακχάρου 

Η επικεφαλής της έρευνας Καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε:

"Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και ενός υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό".

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω του ότι το σώμα παράγει πολύ λίγη ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη - ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Εθνότητα.
  • Οικογενειακό ιστορικό.

Ο δρ Mellor προειδοποίησε τους ανθρώπους να σκέφτονται να περιορίσουν το κρέας για να εξασφαλίσουν ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν αρκετά ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και βιταμίνη Β12.

"Είναι σημαντικό - όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο να μειώσετε ή να αφαιρέσετε ένα είδος τροφής από τη διατροφή - οποιαδήποτε τροφή αντικατάστασης να παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής συνολικά", είπε.

Καλές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

  • Γάλα.
  • Τυρί.
  • Αυγά.
  • Ενισχυμένα εκχυλίσματα μαγιάς.
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς η διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε νέα πανδημία
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα