Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει ανεπαρκή επίπεδα αρκετών μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου και των βιταμινών C και E.
Αυτό δείχνει νέα μελέτη από ερευνητές στο Harvard TH Chan School of Public Health, UC Santa Barbara (UCSB) και την Παγκόσμια Συμμαχία για Βελτιωμένη Διατροφή (GAIN). Είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει παγκόσμιες εκτιμήσεις για την ανεπαρκή κατανάλωση 15 μικροθρεπτικών συστατικών κρίσιμων για την ανθρώπινη υγεία.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet Global Health.
Όπως αναφέρεται. οι ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών είναι μία από τις πιο κοινές μορφές υποσιτισμού παγκοσμίως και κάθε ανεπάρκεια έχει τις δικές της συνέπειες στην υγεία, από δυσμενή έκβαση εγκυμοσύνης, τύφλωση και αυξημένη ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες.
Προηγούμενη έρευνα έχει υπολογίσει τις ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που είναι διαθέσιμες και καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Αυτή η μελέτη αξιολογεί εάν αυτές οι προσλήψεις πληρούν τις απαιτήσεις που συνιστώνται για την ανθρώπινη υγεία και εξετάζει τις ανεπάρκειες που αντιμετωπίζουν ειδικά οι άνδρες και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
"Η μελέτη μας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο εκ των συγγραφέων Chris Free, καθηγητής έρευνας στο UCSB. "Όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη που εκτιμά την ανεπαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών για 34 ηλικιακές ομάδες φύλου σε σχεδόν κάθε χώρα, αλλά και επειδή καθιστά αυτές τις μεθόδους και τα αποτελέσματα εύκολα προσβάσιμα σε ερευνητές και επαγγελματίες".
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, την Παγκόσμια Τράπεζα και έρευνες ανάκλησης διατροφής σε 31 χώρες για να συγκρίνουν τις διατροφικές απαιτήσεις με τη διατροφική πρόσληψη μεταξύ των πληθυσμών 185 χωρών.
Χώρισαν τους πληθυσμούς σε άνδρες και γυναίκες που ανήκουν σε 17 ηλικιακές ομάδες και μελέτησαν 15 βιταμίνες και μέταλλα: ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνες A, B6, B12, C και E.
Βρέθηκαν σημαντικές ανεπάρκειες πρόσληψης για όλα σχεδόν τα αξιολογούμενα μικροθρεπτικά συστατικά. Η ανεπαρκής πρόσληψη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη για το ιώδιο (68% του παγκόσμιου πληθυσμού), τη βιταμίνη Ε (67%), το ασβέστιο (66%) και τον σίδηρο (65%).
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους κατανάλωναν ανεπαρκή επίπεδα ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και B6. Η πρόσληψη νιασίνης ήταν πλησιέστερα στην επαρκή, με το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού να καταναλώνει ανεπαρκή επίπεδα, ακολουθούμενη από τη θειαμίνη (30%) και το σελήνιο (37%).
Η εκτιμώμενη ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και σεληνίου ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από τους άνδρες. Αντίθετα, περισσότεροι άνδρες κατανάλωναν ανεπαρκή επίπεδα ασβεστίου, νιασίνης, θειαμίνης, ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C και Β6 σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Ενώ τα πρότυπα ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών εμφανίστηκαν πιο ξεκάθαρα με βάση το φύλο, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 10 - 30 ετών ήταν πιο επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου, ειδικά στη Νότια και Ανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Η πρόσληψη ασβεστίου ήταν επίσης χαμηλή στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Πηγές:
Medical Express
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς