Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στο μέλλον να υποστηρίξει τους νευρολόγους στη συχνά δύσκολη διαφορική διάγνωση της άνοιας. Το λογισμικό που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine κατόρθωσε να διακρίνει μεταξύ 10 διαφορετικών μορφών άνοιας, ακόμη και όταν υπήρχαν μόνο περιορισμένα δεδομένα.

Η διάγνωση της άνοιας είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα αρχικά στάδια. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει αρχικά υποψία ψυχιατρικής διαταραχής με βάση τα συμπτώματα και οι ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπεία με νευροληπτικά. Αυτή η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία της άνοιας.

Αυτό θα μπορούσε να έχει κλινική σημασία στο μέλλον, διότι αναδύονται νέες θεραπείες για τη νόσο του Alzheimer με τη λεκανεμάμπη και τη δονανεμάμπη (που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στην Ευρώπη), οι οποίες είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια.

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Vijaya Kolachalama από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να υποστηρίξει τους νευρολόγους. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το λογισμικό σε δεδομένα από 51.269 άτομα από 9 διαφορετικές μελέτες.

Κατόρθωσαν να αντλήσουν πληροφορίες όπως το ιατρικό ιστορικό, η λήψη φαρμάκων, δημογραφικά στοιχεία, αποτελέσματα νευρολογικών και νευροψυχολογικών εξετάσεων και απεικονιστικές διαδικασίες όπως η μαγνητική τομογραφία.

Το λογισμικό ήταν στη συνέχεια σε θέση να διακρίνει μεταξύ ατόμων με φυσιολογική νόηση, ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI) και άνοια.

Πέτυχε τιμή AUROC 0,94. Η "Περιοχή κάτω από το λειτουργικό χαρακτηριστικό δέκτη" (AUROC) συνδυάζει την ευαισθησία και την ειδικότητα. Μια τιμή 1,0 αντιστοιχεί σε ακριβή διάγνωση, μια τιμή 0,5 σε καθαρή σύμπτωση. Μια τιμή 0,94 πλησιάζει πολύ κοντά στη διάγνωση.

Με τιμή AUROC 0,96, η τεχνητή νοημοσύνη πέτυχε να διαφοροποιήσει μεταξύ των επιμέρους αιτιολογιών της άνοιας. Εκτός από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε αυτές περιλαμβάνονται η αγγειακή άνοια, η άνοια του σώματος Lewy και η μετωποκροταφική άνοια, καθώς και ορισμένες σπανιότερες μορφές, όπως η νόσος Creutzfeldt-Jakob.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθούσε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει την άνοια ακόμη και όταν είχε μόνο περιορισμένες πληροφορίες στη διάθεσή της, για παράδειγμα όταν δεν υπήρχε μαγνητική τομογραφία ή όταν οι νευρολόγοι δεν είχαν αναζητήσει συγκεκριμένα τη νόσο του Πάρκινσον (Unified Parkinson's Disease Rating Scale), την κατάθλιψη (Geriatric Depression Scale) ή τα ψυχιατρικά αίτια (Neuropsychiatric Inventory Questionnaire).

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, αρκετοί νευρολόγοι αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό 100 ασθενών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν στη διάθεσή τους τα αποτελέσματα της ΑΙ, ενώ άλλοι όχι.

Η διαγνωστική ακρίβεια αυξήθηκε κατά 26,25 % σε άμεση σύγκριση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Σε επόμενο βήμα, οι ερευνητές θέλουν να δοκιμάσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε μια μελέτη σε κλινικές και με ασκούμενους νευρολόγους. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα μπορούσαν στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την έγκρισή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δυναμικές και στατικές διατάσεις: Ποιες είναι οι διαφορές τους
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Νέα Γραφεία Συμβουλευτικής από τον ΕΟΔΥ