Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων ασθενειών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "Nature Aging", οι άνθρωποι που ασκούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα έχουν παρόμοιο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων με εκείνους που ασκούνται συχνότερα.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν: "Ακόμη και αν αθλείστε μόνο το Σαββατοκύριακο ή ασκείστε μία ή δύο ημέρες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων εξίσου με κάποιον που είναι τακτικά δραστήριος".

Ποιες ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες

Η Βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ εξηγεί μάλιστα ότι η άσκηση δεν είναι απαραίτητο να αποτελείται από αθλητισμό.

Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται: "Η άθληση είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές άσκησης που μπορεί να κάνει κάποιος: "Σωματική δραστηριότητα όμως δεν σημαίνει μόνο να αθλείστε ή να περπατάτε. Μπορεί επίσης να σημαίνει μια καθημερινή δραστηριότητα όπως το γρήγορο περπάτημα, το καθάρισμα ή η κηπουρική".

Αν παρόλα αυτά θέλετε να αναπτύξετε μια τακτική ρουτίνα, η Alzheimer's Society συνιστά έναν συνδυασμό προπόνησης αντοχής και δύναμης. "Αυτοί οι δύο τύποι άσκησης σας κρατούν σε φόρμα με διαφορετικούς τρόπους και μαζί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας".

Πηγές:
Nature Aging - Βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Επίσκεψη" Ρουβίκωνα στην Ελληνική Αγωγή, παρόντος του υπουργού Υγείας
Όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι: Το σύνδρομο άδειας φωλιάς
Ακμή: Δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας