Θα μπορούσε η κατανάλωση περισσότερου μπρόκολου, λάχανου και λαχανικών Βρυξελλών να είναι το κλειδί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή για να διερευνήσουν την επίδραση των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλους τύπους λαχανικών.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Τα σταυρανθή λαχανικά, περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα. Έχουν επαινεθεί από καιρό για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία.

Τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι πλούσια σε γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασούνται. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας δυνητικά στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

"Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν ισχυρότερες σχέσεις με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από άλλα λαχανικά", σχολιάζει η εκ των συγγραφέων της μελέτης Emma Connolly, φοιτήτρια στο Edith Cowan.

"Ωστόσο, ενώ αυτά τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών", επισημαίνει.

Σε αυτή τη μελέτη, που ονομάστηκε δοκιμή λαχανικών για αγγειακή υγεία (VESSEL), οι ερευνητές αξιολόγησαν 18 συμμετέχοντες ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και καυκάσιας καταγωγής.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο κορυφαίος αριθμός σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη αλλά όχι ακόμη στο εύρος της υπέρτασης.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα σχέδιο διασταύρωσης, που σημαίνει ότι κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε τόσο την παρέμβαση στα σταυρανθή λαχανικά όσο και μια παρέμβαση ελέγχου που αφορούσε λαχανικά ρίζας και κολοκυθιού.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους ερευνητές να συγκρίνουν τα αποτελέσματα διαφορετικών θεραπειών στα ίδια άτομα, μειώνοντας τον αντίκτυπο των ατομικών διαφορών στα αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια μείγματος μπρόκολου, λάχανου, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Για την παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών ρίζας και κολοκυθιού, συμπεριλαμβανομένων πατάτας, γλυκοπατάτας, καρότου και κολοκύθας, επίσης σε μορφή σούπας.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μετά από μόλις δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Αυτή η επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

Ενώ μια μείωση κατά 2,5 mmHg μπορεί να φαίνεται μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον πιθανό αντίκτυπό της στην καρδιαγγειακή υγεία.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η μείωση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πίκρα και θυμός για το ταίρι μας: Είναι φυσιολογικό;
ECDC: Επαρκής ανοσία κατά της CoViD στον ευρωπαϊκό πληθυσμό
Ο εμβολιασμός κατά του RSV μειώνει τις νοσηλείες κατά 75% [μελέτη]