Σύμφωνα με ερευνήτρια από το Τιρόλο της Αυστρίας, οι αλλαγές στη μικρή περιοχή του εγκεφάλου "locus coeruleus" μπορούν να αναγνωριστούν "πολύ νωρίς".

Η εγκεφαλική περιοχή "locus coeruleus" θεωρείται από τους ερευνητές παγκοσμίως ως ένα από τα σημαντικότερα επίκεντρα για την έγκαιρη αναγνώριση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Σε αυτή τη "μικρή δομή του εγκεφάλου", οι εγκεφαλικές αλλαγές "εμφανίζονται συνήθως πριν εμφανιστούν στον υπόλοιπο εγκέφαλο", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπτυξιακή ψυχολόγος Dorothea Hämmerer, η οποία διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.

Αυτό έχει σημασία για την έρευνα σχετικά με την πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας και ως αφετηρία για την πρόληψη.

Στο μέλλον - με ακόμη περισσότερες μελέτες και ακόμη περισσότερα δεδομένα - θα μπορούσε να είναι δυνατόν να "αποκτήσουμε μια ολιστική εικόνα των πρώιμων φάσεων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ ή η νόσος Πάρκινσον, στις περιοχές του εγκεφάλου", εξήγησε η επιστήμονας.

Ωστόσο, η γνώση που αποκτάται από τον "βιοδείκτη" πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο άλλων βιοδεικτών σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Η περιοχή του εγκεφάλου "locus coeruleus" - στην οποία θα αφιερωθεί ένα διεθνές συνέδριο με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες στο Ίνσμπρουκ από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου - θα έχει πιθανότατα ιδιαίτερη σημασία. "Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πρώτα επίκεντρα στα οποία, για παράδειγμα, μπορούν να ανιχνευθούν σε πολύ πρώιμο στάδιο πρωτεϊνικές μεταβολές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας", εξήγησε η Hämmerer.

Αν και το εύρημα αυτό "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν για την εξαγωγή και την καθιέρωση μιας φαρμακευτικής θεραπείας ", οι ασθενείς θα μπορούσαν - όταν η προβλεπτική δύναμη των πρώιμων εγκεφαλικών αλλαγών επιβεβαιωθεί οριστικά από τα δεδομένα- να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να "λάβουν αντίμετρα" προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής τους και μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο.

"Η λίγη άσκηση και η κακή διατροφή είναι παράγοντες κινδύνου που οι ασθενείς μπορούν να επηρεάσουν συνειδητά", τόνισε η Hämmerer. Καλό είναι επίσης "να πίνει κανείς λιγότερο αλκοόλ και να μην καπνίζει", είπε, αναφέροντας άλλα συμπεριφορικά πρότυπα που μπορούν να αποφευχθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι η προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου μπορεί "τουλάχιστον να ανακουφιστεί" με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγει τον νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη, ο οποίος δρα ως ορμόνη του στρες και νευροδιαβιβαστής.

Με την υποστήριξη αυτής της παραγωγής με φαρμακευτική αγωγή, θα μπορούσε επομένως να δημιουργηθεί "ανακούφιση". Είναι προφανές ότι αυτό και η θεραπεία άλλων περιοχών του εγκεφάλου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. "Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν θα είναι δυνατόν να εξαλειφθεί πλήρως η άνοια με αυτό ή στο μέλλον", δήλωσε η ίδια, διαψεύδοντας τις όποιες υπερβολικές ελπίδες.

Αυτό που θα είναι πάντοτε δυνατό, ωστόσο, είναι η "εξατομίκευση της θεραπείας". "Όσο περισσότερα δεδομένα και γνώσεις έχουμε, όσο νωρίτερα και πληρέστερα αυτά είναι διαθέσιμα για κάθε ασθενή, τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιδράσουμε την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες εξατομικευμένες μεθόδους", δήλωσε η ερευνήτρια.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα