Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εστιάζουν σε εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα, προκειμένου να συνεχίσουν επενδυτικές τους προσπάθειες στο μέλλον.

Παρασκευάστριες εταιρείες όπως η Philip Morris, η British American Tobacco και η Japan Tobacco International θέλουν να ξεφύγουν από τα τσιγάρα, ενώ οι  προωθούν εναλλακτικές λύσεις όπως οι συσκευές θέρμανσης καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα σακουλάκια νικοτίνης.

Ωστόσο, οι ερευνητές του καρκίνου βλέπουν και εδώ κινδύνους για την υγεία και ο κίνδυνος εθισμού παραμένει.

Η παρασκευάστρια εταιρεία Marlboro Philip Morris International (PMI), για παράδειγμα, θέλει να είναι "μια εταιρεία σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τον καπνό" μέχρι το 2030. Η εταιρεία "Lucky Strike" British American Tobacco" (BAT) θέλει να παράγει τουλάχιστον το ήμισυ του κύκλου εργασιών του ομίλου της με μη καπνικά προϊόντα έως το 2035- η εταιρεία αντιπροσωπεύει σήμερα το 18%.

Επίσης, η Japan Tobacco International (JTI, "Camel") εστιάζει επίσης σε προϊόντα χωρίς καπνό.

Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, θερμαντήρες καπνού, στους οποίους ο καπνός θερμαίνεται μόνο αλλά δεν καίγεται πλέον. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνονται λιγότερες βλαβερές ουσίες, τις οποίες οι εταιρείες παρουσιάζουν ως καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα στικς που καίγονται.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα σακουλάκια νικοτίνης παίζουν επίσης μεγαλύτερο ρόλο για τους μεγάλους παρασκευαστές του κλάδου, όπως φαίνεται στην έκθεση Intertabac στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Η Philip Morris έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια (11,3 δισεκατομμύρια ευρώ) σε προϊόντα χωρίς καπνό από το 2008.

Φυσικά, οι εταιρείες δεν θέλουν να σταματήσουν να πωλούν τσιγάρα σύντομα μιας και η επιχείρηση  εξακολουθεί να παραμένει επικερδής.

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στη Γερμανία εξακολουθεί να καπνίζει. Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώνονται: το 2022 μειώθηκαν κατά 8,3%, ενώ το 2023 η μείωση ήταν 2,7% στα 64 δισεκατομμύρια τεμάχια.

Σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από το αυστριακό υπουργείο Υγείας, το 2022 ένας στους πέντε ανθρώπους στην Αυστρία κάπνιζε καθημερινά (21%).

Οι επιχειρηματικές προοπτικές γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες για τους παρασκευαστές. Επιπλέον, οι πολιτικοί λαμβάνουν όλο και πιο περιοριστικά μέτρα κατά της καρκινογόνου κατανάλωσης τσιγάρων.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά περισσότερες ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος για την προστασία των ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα.

Οι παιδικές χαρές, οι στάσεις λεωφορείων και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα είναι στο μέλλον ελεύθερες ζώνες από καπνό. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια "γενιά χωρίς καπνό" έως το 2040, με λιγότερο από το 5% των ανθρώπων να καπνίζουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών