Το χούμους είναι ένας απαλός, κρεμώδης πουρές που φτιάχνεται από ρεβίθια, ελαιόλαδο, ταχίνι και φασόλια. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ. Δεν χρειάζεται όμως να το χρησιμοποιείτε μόνο ως dip για πατατάκια. Είναι σούπερ υγιεινό και μπορεί να χωρέσει σε πολλά πιάτα.
Διατροφική αξία του χούμους
Οι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το αν το χούμους είναι σπιτικό ή έτοιμο από το σούπερ μάρκετ. Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας χούμους περιέχει:
Θερμίδες: 71
Υδατάνθρακες: 4,6 γρ.
Λίπος: 5,4 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,66 γρ.
Πρωτεΐνη: 2,4 γρ.
Μην σκέφτεστε το χούμους τόσο ως έξτρα πηγή πρωτεΐνης, όσο ωφέλιμων λιπαρών στη διατροφή σας. Το χούμους παρέχει μια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και φολικό οξύ. Αν και η μερίδα 2 κουταλιών της σούπας δεν περιέχει πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι σίγουρα περισσότερα σε σχέση με τα περισσότερα dips που θα βρούμε στα ράφια των καταστημάτων, ενώ η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το χούμους είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από άλλες υγιεινές επιλογές όπως το dip φασολιών και η μεξικάνικη σάλσα. Παρ’ όλα αυτά, ως πλούσια πηγή λιπαρών, είναι σημαντικό να προσέχετε την υπερβολική κατανάλωση.
Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία που θα φέρει η κατανάλωση χούμους:
Καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Τα συστατικά του χούμους είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αφομοιώνονται αργά. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αργά - αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στις τιμές του σακχάρου στο αίμα.
Καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το χούμους και την υγεία της καρδιάς, αλλά τα συστατικά του μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος
Το χούμους παρέχει σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, οι επιπλέον φυτικές ίνες μέσα στην ημέρα μας μπορούν να κάνουν μόνο καλό, μιας και οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε αρκετές.
Η πρωτεΐνη και το λίπος στο χούμους το κάνουν επίσης καλό για την πέψη.
Ως τροφή με μεγάλη πυκνότητα, το χούμους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα social media ενθαρρύνουν τους νέους σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές [μελέτη]
Στη Σκανδιναβία η μικροβιακή αντοχή είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%
Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε νέες και νέους - Παγκόσμια ανησυχία