Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Στόματος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης.

Στην τελετή αναγόρευσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής, ο τιμώμενος καθηγητής θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Οδοντιατρική Επιστήμη: Πλέοντας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος». Θα προηγηθούν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του Τμήματος Οδοντιατρικής, καθηγητή Αθανάσιο Πουλόπουλο, ο οποίος θα κάνει επίσης την ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου. Τον έπαινο στον τιμώμενο θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Οδοντιατρικής, καθηγητής Νικόλαος Οικονομίδης.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης γεννήθηκε στη Λάρισα και πήρε το πτυχίο της Οδοντιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1983. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία Στόματος, την Παιδοδοντιατρική, την Αποκαταστατική Οδοντιατρική, τη Γενετική και Ανοσολογία στο τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία.

Το 1993 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο επιστημονικό πεδίο της Αναπτυξιακής Βιολογίας, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν μεταδιδακτορικές σπουδές στον ίδιο τομέα, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Στοκχόλμης και στο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών και ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας στη Γαλλία, όπου έλαβε τον ύψιστο ακαδημαϊκό βαθμό και παρέμεινε έως το 2001 σε θέση Καθηγητή και Διευθυντή του τμήματος Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kings του Λονδίνου, όπου και ανέλαβε τη διεύθυνση του εργαστηρίου Γενετικής Κεφαλής και Προσώπου, Αναπλ. Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και Γενετικής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια στη Νάπολη, Μαδρίτη, Λυών, Ανκόνα, Μπάρι, Μασσαλία, στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας Ηρακλείου. Από το 2006 έως και σήμερα, είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Στόματος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Ο Καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης διετέλεσε μέλος πλήθους επιστημονικών επιτροπών εκπροσωπώντας την Ελλάδα, κατά τη δεκαετία 1998-2008 και την Ελβετία κατά τις περιόδους 2012-2016 & 2017-2021, σε μεγάλα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Παράλληλα, από το 1998 έως και σήμερα διατελεί μέλος επιτροπών αξιολόγησης προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της ημεδαπής και αλλοδαπής.

Έχει λάβει περισσότερα από 70 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ενώ έχει διαχειριστεί περισσότερα από 28 ερευνητικά προγράμματα, με αντικείμενο έρευνας τις εφαρμογές εμβιομηχανικής και μηχανικής των ιστών με εφαρμογές βλαστικών κυττάρων, εφαρμογές με την πρωτοποριακή μέθοδο μελέτης κυτταρικών αλληλεπιδράσεων σε περιβάλλον τσιπ (“tooth-on-a-chip”), τον ρόλο του NOGO-A στην ατελή αδαμαντινογένεση, της σηματοδότησης Notch στη διάπλαση μύλης και ρίζας, τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, τη μελέτη υπερωϊοσχιστίας κ.ά.

Ο Καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης έχει ιδιαίτερα πλούσιο συγγραφικό έργο. Από το 2000 μέχρι και σήμερα συμμετέχει στην έκδοση, ως μέλος ή κύριος εκδότης, σε 22 διεθνή υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά του γνωστικού αντικειμένου της Βιολογίας Στόματος.  Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε 140 επιστημονικά συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει 147 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά που έχουν συγκεντρώσει 10.000 ετεροαναφορές. Εμφανίζει Hirsch Index h=59 και προσωπικό συνολικό δείκτη απήχησης μεγαλύτερο από 750. Έχει συμβάλλει στη συγγραφή 20 κεφαλαίων σε βιβλία και έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με τη Διάπλαση και Αναγέννηση των Οδοντικών και Περιοδοντικών ιστών, των Παθογενετικών Μηχανισμών της περιοχής Κεφαλής και του Προσώπου και τα Οδοντιατρικά Νανοϋλικά Μηχανικής των Ιστών.

Ο Καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πρωτοπόρους ειδικούς στην έρευνα Αναπτυξιακής, Μοριακής Βιολογίας και Εμβιομηχανικής των Οδοντικών Ιστών στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας