Σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2024, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την τελική έκδοση του κειμένου της Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης, ξεπερνώντας τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος ΕΣΑμεΑ και EDF: «Χαιρόμαστε που, επιτέλους, ξεπεράστηκαν τα τελευταία εμπόδια. Ελπίζουμε τώρα να δούμε την ίδια φιλοδοξία και ταχύτητα από τις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν να εκδίδουν και να αποδέχονται τις κάρτες».

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και η ΕΣΑμεΑ χαιρέτησαν την πολιτική συμφωνία επί των κειμένων τον Απρίλιο. Ωστόσο, η τελική νομική έγκριση καθυστέρησε λόγω της ανάγκης μετάφρασής της σε 27 γλώσσες.

Αυτή η τελική έγκριση σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσουν οι χώρες της ΕΕ να εκδίδουν τις κάρτες. Σημαίνει επίσης ότι οι κάρτες θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα το αργότερο έως το 2028. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν (και πρέπει) να αρχίσουν να τις εκδίδουν και να τις δέχονται νωρίτερα.

‘’Επόμενο στάδιο η εθνική εφαρμογή των νόμων και οι πρακτικές επιπτώσεις, και το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα θα συνεργαστεί με τους συμμάχους του για την επίτευξη φιλόδοξων εθνικών νόμων που θα περιλαμβάνουν επίσης:

Ειδική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των καρτών.
Ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων που γίνονται στο πεδίο εφαρμογής των Καρτών.
Φιλοδοξία να προχωρήσουμε πέρα από την αρχική ιδέα και να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας μπορεί να παρέχει προσωρινή πρόσβαση σε υποστήριξη για άτομα με αναπηρία.
Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών απαιτήσεων, για παράδειγμα για τις ψηφιακές εκδόσεις της κάρτας’’.
Πρόσθετες πληροφορίες

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της 14ης Οκτωβρίου ενέκρινε το νομοθετικό - το τελικό «πολύγλωσσο» κείμενο της οδηγίας, το οποίο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις 9 Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση στην έγκριση είχε να κάνει με τη μετάφραση της οδηγίας. Η πολιτική έγκριση του περιεχομένου είχε ήδη πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού