Θεραπεία εγκεφαλικής διέγερσης που θα γίνεται στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικά την κατάθλιψη σοβαρού έως μέτριου βαθμού, έδειξε νέα κλινική δοκιμή.

Τα ποσοστά ανταπόκρισης στην αγωγή και ύφεσης της κατάθλιψης ήταν τριπλάσια σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν στην εγκεφαλική διέγερση, έδειξε η δοκιμή.

Ο Dr. Jaire Soares, του  University of Texas McGovern Medical School, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα ότι καινοτόμος τρόπος αγωγής ενδεχομένως μπορεί να γίνει διαθέσιμος για ασθενείς που εμφανίζουν διαταραχές διάθεσης, στο εγγύς μέλλον.

Στην έρευνα, 174 άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη έλαβαν τυχαία είτε δεν έλαβαν εγκεφαλική διέγερση, σε αγωγή 10 εβδομάδων.

Οσοι υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική διέγερση είχαν συνεδρίες των 30 λεπτών την εβδομάδα τις πρώτες 3 εβδομάδες και στη συνέχεια 3 τριαντάλεπτες συνεδρίες την εβδομάδα για τις επόμενες 7 εβδομάδες.

Με τη θεραπεία  (διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός ή tDCS), ρεύμα μεταξύ 0,5 έως 2 μιλιαμπέρ εφαρμόζεται στο κεφάλι, με 2 ηλεκτρόδια. Η ποσότητα ηλεκτρισμού προκαλεί το πολύ μια μικρή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στο κεφάλι.

Η διέγερση έγινε από τους ίδιους τους ασθενείς στο σπίτι τους.

Περίπου το 45% αυτών που έλαβαν τη διέγερση κατέληξαν με ύφεση της κατάθλιψης σε σύγκριση με 22% της ομάδας ελέγχου.

Η Dr. Cynthia Fu, του  King's College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η tDCS είναι πιθανή επιλογή πρώτης γραμμής, που θα μπορούσε να βοηθήσει όσους την έχουν ανάγκη.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή της συσκευής Flow Neuroscience και δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Πηγές:
Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]