Γραπτά μηνύματα και online feedback μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας σε πολύ μικρά παιδιά, έδειξε νέα έρευνα.
Παιδιά είχαν πιο υγιή ανάπτυξη στην καμπύλη βάρους/ύψους τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους αν στους γονείς είχαν προσφερθεί πληροφορίες, διαδικτυακά, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον χρόνο παιχνιδιού και την άσκηση.
Η Dr. Eliana Perrin, του Johns Hopkins University Schools of Medicine, Nursing and Public Health, δήλωσε ότι το συναρπαστικό στην έρευνα ήταν ότι εμποδίστηκαν τα παιδιά που θα είχαν μη φυσιολογικό βάρος αρχικά και βοηθήθηκαν να έχουν πιο υγιές βάρος- κάτι που τα εξοπλίζει καλύτερα για την υγεία στη ζωή τους.
Οι ερευνητές επέλεξαν 900 ζεύγη γονέων –μωρών μεταξύ 2019-2022.
Στην έναρξη, όλα τα μωρά ήταν 21 ημερών, με υγιές βάρος και χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να προάγουν την αύξηση βάρους.
Οι γονείς έλαβαν συμβουλές στην κλινική αλλά οι μισοί επίσης έλαβαν εξατομικευμένα διαδραστικά μηνύματα από αυτοματοποιημένο σύστημα.
Τα μηνύματα στήριζαν και προήγαγαν υγιεινές συμπεριφορές, όπως λιγότερα σακχαρούχα ροφήματα ή λιγότερο χρόνο σε οθόνες.
Tα μηνύματα αποστέλλονταν κάθε 2 εβδομάδες μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 2 ετών.
Οι γονείς που έλαβαν τα μηνύματα επίσης είχαν πρόσβαση σε "dashboard" που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην παρακολούθηση στόχων υγείας.
Εως την ηλικία των 2 ετών, μόνο το 7% της ομάδας των παιδιών με γραπτά μηνύματα ήταν παχύσαρκα σε σύγκριση με το 13% των παιδιών της κλινικής-σχετική μείωση 45%.
Τα μηνύματα είχαν μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά που αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας- όσα μεγάλωναν σε σπίτι με διατροφική ανασφάλεια, έγχρωμα παιδιά και παιδιά γονέων με λιγότερη μόρφωση όσον αφορά την υγεία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.
Πηγές:
Journal of the American Medical Association.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα