Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα αναπτύχθηκε και συζητήθηκε στην δεύτερη μέρα του διήμερου συνεδρίου "3 Sciences for Life: Merging Medicine, Law and IT for Humanity” που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με διοργάνωση και πρωτοβουλία της Δικηγορικής Εταιρείας "Michalopoulou & Associates".
Ήταν ομολογουμένως μια πολύ καλή ενότητα με αξιόλογους ομιλητές και ομιλήτριες.
Το θέμα αφορούσε τον χώρο δεδομένων υγείας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Η διαλειτουργικότητα, η συμμόρφωση, οι εθνικές υποδομές και η ετοιμότητά τους να υποδεχθούν το νέο μοντέλο ανταλλαγής δεδομένων Υγείας ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα των ομιλιών.
Ο πολίτης και η διαχείριση των δεδομένων Υγείας του αποτέλεσε τον βασικό στόχο της συζήτησης.
Επαγγελματίες Υγείας και άλλοι φορείς, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να εκμεταλλευτούν τους διαθέσιμους πόρους, τα σενάρια χρήσης των δεδομένων και εκεί να κριθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην διαμόρφωαη της πιστοποίησης και του νέου μοντέλου αξιοποίησης των δεδομένων Υγείας.
Στην δεύτερη μέρα και στην αντίστοιχη ενότητα καταγράφηκε ενδελεχώς ο ρόλος που διαδραματίζει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την επίτευξη της διαλειτουργικότητας με άλλα κράτη της ΕΕ και την δημιουργία και ανταλλαγή των ηλεκτρονικών δεδομένων στην Υγεία.
Εντός και μέχρι του 2025, όπως ειπώθηκε, θα μπορούν να ανταλλάσσονται συνολικά τα δεδομένα Υγείας. Οι πάροχοι Υγείας θα πρέπει, με την σειρά τους, να υιοθετήσουν τις ανάλογες πρακτικές.
Το Υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, όπως τονίστηκε, έχει χαρτογραφήσει τον χώρο της ψηφιακής Υγείας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ως τώρα εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Για την δευτερογενή χρήση υπάρχουν μάλιστα μεγαλύτερες ελλείψεις.
Ο σχεδιασμός, η στρατηγική και όχι απλά η υλοποίηση των έργων έχει μεγάλη σημασία.
Στην διαλειτουργικότητα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός.
Η ΗΔΙΚΑ, εκτελεί πάντως την διασυνοριακή λειτουργικότητα. Το πλαίσιο διαλειτουργικότητας είναι συγκεκριμένα ένα μοντέλο διακυβέρνησης για την αξιοποίηση και ανταλλαγή των δεδομένων Υγείας.
Η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη προσανατολιστεί στην διαλειτουργικότητα που δεν είναι μόνο τεχνική. Το 2021 είχε προταθεί μοντέλο διακυβέρνησης.
Οι υπηρεσίες Υγείας πάντως, όπως αναφέρθηκε, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό του κάθε ασθενούς όταν αυτός βρίσκεται σε άλλη χώρα, όπου καθίσταται εφικτή η συνταγογράφηση μέσω αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών του ιστορικού, και έτσι ο ασθενής δύναται να λάβει π.χ το φάρμακό του ενώ βρίσκεται σε άλλη χώρα.
Στο συνέδριο εξηγήθηκε και δόθηκε έμφαση επίσης στην δευτερογενή χρήση δεδομένων.
Μεγάλο ρόλο παίζει η υποδομή της κάθε χώρας. Μηχανισμός αίτησης έκδοσης δεδομένων, η τιμολόγηση, το ασφαλές περιβάλλον και οι μηχανισμοί που θα δίνουν τα reports έχουν κυριάρχο ρόλο. Ποιοτικά έργα που τρέχουν σε άλλες χώρες θα πρέπει όμως να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας στην έρευνα. Πολύ σημαντικό, όπωςε αναφέρθηκε, είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ επιστημονικών και κρατικών φορέων. Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων Υγείας, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα σύνθετο και ευρύ πλαίσιο.
Πολλές πηγές παγκοσμίως συντελούν στην πρόσβαση δεδομένων. Υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας αλλά και σχετικοί κανονισμοί.
Υπάρχουν επίσης ήδη διασυνοριακά δεδομένα που ανταλλάσσονται από διάφορες χώρες.
Μία από τις χώρες που έχει ήδη εφαρμόσει το πλαίσιο της διαλειτουργικότητας εδώ και 10 χρόνια είναι η Γαλλία, όπου 66 εκατομμύρια πολίτες έχουν στο φάκελο τους στοιχεία για την Υγεία.
Οι άνθρωποι συμμετέχουν από κοινού για την συνδιαμόρφωση των προδιαγραφών. Η εστίαση λοιπόν εν κατακλείδι ,γίνεται στον άνθρωπο. Η διαλειτουργικότητα δεν είναι παρά η διαλειτουργικότητα των ανθρώπων. Η εύρεση κοινής γλώσσας για να ανταλλάσσουν μηνύματα τα συστήματα ανταλλαγής πληροφοριώνΥγείας. έχει μεγάλη σημασία
Κάποιοι όμως όλα αυτά θα πρέπει να τα υλοποιήσουν. Ο ρόλος, τέλος, των κατασκευαστών είναι κομβικός.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι